/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
28 mai
2014

Avokaadonädal: toitvad ja kasulikest taimsetest rasvadest pungil avokaadod -15%

Kui soovid olla ilus ja terve, võta kasulikest taimsetest rasvadest pungil avokaado ning pista salatisse, võileivamäärdesse või söö niisama! Hea hinnaga mahedad avokaadod leiad meilt – kuni 3. juunini on need 15% soodsamad.
Avokaado ehk pirnloorberi vili on väga toitev ja kasulikke aineid sisaldav puuvili, mida paraku eestlased vaatavad siiski väikese eelarvamuse või ettevaatlikkusega. Vahel ka alligaatorpirniks nimetatud puuvili on tegelikult pungil kasulikke toitaineid ja rasvu ning sobib paljudesse roogadesse.

Avokaado sisaldab küll rohkesti rasva, kuid need taimsed rasvad on tervisele väga kasulikud ning head eriti nahale ja südame-veresoonkonnale. Toitvad ja vähese suhkrusisaldusega avokaadod on oluline toiduaine diabeetikutele ja kaalulangetajatele. Taimetoitlased kasutavad suure taimsete rasvade sisaldusega avokaadot liha asendajana.

Avokaado sisaldab rohkesti küllastumata ehk tervisele kasulikke rasvhappeid, taimset valku, kiudaineid, antioksüdante, vitamiine (eriti B-rühma vitamiine) ja mineraalaineid, nt rauda. Kasulikud monoküllastamata rasvhapped aitavad vähendada organismis halva ehk LDL-kolesterooli ning tõsta hea ehk HDL-kolesterooli taset. Lisaks sisaldab avokaado rohkesti E-vitamiini, mis annab nahale ja juustele pehmuse, sära ja värskuse. 

Kõrge kaaliumisisaldusega puuvili aitab reguleerida vererõhu taset ning on hea lihastele. Lisaks kosutab avokaado foolhappe, magneesiumi ning A-, K- ja C-vitamiinidega. Suhkrut sisaldab avokaado väga vähe ning selle toitained imenduvad aeglaselt. Pole siis ime, et seda pirnikujulist puuvilja on nimetatud ka üheks maailma tervislikumaks toiduks ning naljatamisi superkaadoks.

Avokaadot võib süüa lusikaga otse koore seest või lisada salatile, sellest võib valmistada võileivamäärdeid või Mehhiko guacamole-kastet. Avokaado sobib ka suppide valmistamiseks ja smuutide koostisesse. Salatis maitseb avokaado imehästi koos muna, krevettide, suitsusingi, soolalõhe või kodujuustuga.

Avokaadod korjatakse käsitsi, kui need on veel pooltoored ehk neile on omane järelvalmimine nagu ka tomatitele ja banaanidele. Ostes pooltoore avokaado, lase sellel kodus 2-3 päeva järelküpseda. Selleks pista avokaado pruuni paberkotti. Küpsemise kiirendamiseks võid kotti lisada banaani või õuna. Küps avokaado maitseb pisut pähkliselt ning on kreemjas justkui koorevõi.

Biomarketis pakume Peruust pärit mahedalt kasvatatud avokaadosid. Altpoolt leiad inspiratsiooni avokaadost maitsvate roogade valmistamiseks. 

Kinoasalat mustade ubade ja avokaadoga (neljale)

Koostis: 1 tass keetmata ja vees loputatud kinoad, 1 tass värsket, külmutatud (sulatatud) või konservmaisi, 1 keskmine viilutatud avokaado, 8-10 poolitatud kirsstomatit, 400 g purk musti ube (loputatud või keeda ise kuivatatud ube), 2 spl külmpressi oliiviõli, 1 spl värsket laimimahla, ¼ tl soola ja ¼ tl musta pipart. Keeda kinoa ja lase jahtuda. Sega kokku oliiviõli, laimimahl, sool ja pipar. Lisa kinoale mais, avokaado, tomatid ja mustad oad. Kõige lõpus sega õrnalt hulka kaste. Lase enne serveerimist 30 minutit külmikus seista.

Lihtne avokaadomääre leival (kahele)

Koostis: 2 viilu täistera rukkileiba, 1 avokaado, 2 spl külmpressi oliiviõli, soola ja pipart. Rösti leib, määri leivaviiludele oliiviõli. Püreesta avokaado kahvliga, määri avokaadopüree leivale ning maitsesta soola ja pipraga. Maitsva määrde saad ka avokaadole toorjuustu, soolalõhet, muna või karulauku lisades. 

Magus avokaadovaht (ühele)

Koostis: 1 avokaado, pool tassi kookospähkli sisu, kakaonibse. Püreesta avokaado ja kookospähkli sisu, lisa vajadusel pisut vett või kookosvett. Vala klaasi ja kaunista kakaonibsidega või šokolaaditükikestega. Kui soovid magusamat vahtu, lisa pool banaani või mõnda magustajat, nt agaavisiirupit.

Mehhiko guacamole-kaste (neljale)

Koostis: 2 avokaadot, 2 spl värsket salsa kastet (koosneb tomatist, tšillist, paprikast, küüslaugust, sibulast ja maitseainetest, võid selle ka ise valmistada), ¼ keskmise suurusega viilutatud punast sibulat, 1 spl hakitud värsket koriandrit, 1 ½ tl värsket laimimahla, ½ tl köömneid, ½ tl küüslauku, 1 tl meresoola, ¼ tl tšillipulbrit. Pane hakitud avokaado kaussi ja lisa muud koostisained. Püreesta need kõik kahvliga. Lase enne serveerimist tund aega külmikus seista. Serveeri guacamole-kastet maisikrõpsudega.

Avokaadosupp krevettidega (neljale)

Koostis: 500 g kooritud krevette, 3 avokaadot, 1 dl kohupiima, 3 spl sidrunimahla, 1 liiter kana köögiviljapuljongit, soola, pipart ja murulauku. Kraabi avokaadost sisu väja ja püreesta kahvliga. Lisa kohupiim ja sega korralikult. Soojenda puljong ja sega avokaado-kohupiima segu hoolikalt selle hulka. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Tõsta supp taldrikutele, kaunista krevettide ja murulauguga ning serveeri kohe. 

Õuna-avokaado smuuti (kahele)

Koostis: 1 tass magustamata mandlipiima, 2 õuna (südamik eemaldatud ja neljaks viilutatud), 3 suurt peotäit spinatit, 1 avokaado (kooritud ja kivi eemaldatud), 2 tl mett, pöidlaotsa suurune tükk ingverit (kooritud ja hakitud), 1 väikese sidruni mahl (2-3 spl), 4-6 jääkuubikut. Püreesta kreemjaks smuutiks. 

LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid