/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
15 märts
2023

Zero-waste elustiil

Väikesed teadlikud sammud meie igapäevaelus aitavad elada keskkonnateadlikumalt. Kui me ei osta tooteid, mida me ei vaja, ei viska me ka nii palju ära. Tarbimine on küll osa elust aga tarbida saab ka arukalt ja säästlikult.  Üks hea harjumus viib teiseni ning ühel hetkel avastadki, et see, mis mõni aeg tagasi tundus äärmusliku ja ebamugavana, on korraga muutunud igapäevaseks ja loomulikuks.
Kas sina oled teadlik mitu ühekordset kohvitopsi, salatikarpi või mõnda muud ühekordset pakendit sa ühes kuus kasutad? Mitu kilo sellest liigub prügimäele? Sama palju liigub prügimäele ka tarbimata jäänud toitu. Ka hügieenitooted, beebimähkmed ja ühekordsed joogikõrred tekitavad paraja portsu prügi juurde. Kui sa liidad oma tarbitud toodetele ka kõikide oma pereliikmete prügikogused ja lisaks veel ka kõigi eestlaste prügikogused juurde, siis need muljetavaldavad numbrid on väga jahmatavad! Me vajame muutust juba täna! Üheks võimaluseks on valida zero waste elustiil, mille eesmärgiks on vähendada igapäevaste jäätmete hulka.

Siin on sulle esimesed sammud, et hakata elama keskkonnateadlikumat elu juba täna:

  • Vali korduvkasutatav kohvitops;
  • Vali võimalusel pakendivaba toit;
  • Vali riidest ostukott;
  • Vali keskkonnateadlikum joogikõrs või loobu nendest;
  •  Vali klaaspudelis jook;
  • Osta ainult hädavajalik.
  • Sorteeri prügi
  • Muuda oma köök ja vannituba plastikuvabaks

Tarbimine on küll osa elust aga tarbida saab ka arukalt ja säästlikult.  Üks hea harjumus viib teiseni ning ühel hetkel avastadki, et see, mis mõni aeg tagasi tundus äärmusliku ja ebamugavana, on korraga muutunud igapäevaseks ja loomulikuks.




Vali riidest või paberist ostukott

Osta endale isikupärane riidest ostukott või taaskasuta mõnda juba kasutusel olnud kotti, seda saad endaga koguaeg kaasas kanda.  Biomarketi kauplustest on sul võimalik osta enda ostude jaoks nii riidest kotte kui ka paberkotte. Oleme ka pakendivabaala juurde jätnud paberkotid, et saaksid neid kasutada juhul kui oled enda pakendid koju unustanud. Neid paberkotte saad korduvalt kasutada.


Vali keskkonnateadlikum joogikõrs või loobu nendest


Mõtle, kas sul on vaja ikka juua seda jooki koos joogikõrrega? Kui sul on võimalus öelda ei, siis tee seda. Jooki saab juua ka otse pudelist või klaasist. Kui sul on vaja ikkagi kasutada, siis tänapäeval on olemas ka kõrred, mis on valmistatud keskkonnateadlikumalt näiteks pilliroost, roostevabast terasest ja klaasist.


Vali klaaspudelis jook


Võta alati kaasa oma joogipudel, mida saad vajadusel täita. Kui joogipudel on maha ununenud, siis Biomarketi tootevalikus on erinevaid keskkonnasäästlikemaid pakendeid, mida on kergem ümbertöödelda. Näiteks on meil suur valik erinevaid jooke ka klaaspudelites. Klaaspudelid saad viia tagasi ümbertöötlemisse või taaskasutada.


Osta ainult hädavajalik


Ületarbimine on meie ühiskonnas üks suurimaid probleeme. Me ostame tooteid, mida me tegelikult ei vaja. Me viskame ära palju toitu, sest me ei oska arvestada palju me tarbime. Ja vahel viskame ära toitu arvates, et see on juba vana, kuigi tegelikult kõlbab süüa. Soovitame sul ostlemas käies mõelda, kas ma saan ilma selle tooteta elada või on see minu elu jaoks hädavajalik? Kas see on hea minu kehale ja keskkonnale? Selliselt on sul võimalik teha kergemini otsuseid ja välja sõeluda need tooted, mida sa tegelikult ei vaja.


Sorteeri prügi


Statistikaameti andmetel jõuavad prügimäele ka need esemed, mida saaks taaskasutada või ümber töödelda. Kahjuks mõjutab ohtlike jäätmete ladestamine meie joogivee ja õhu kvaliteeti.

Vaata täpsemat infot Statistikaameti kodulehelt!


Pakendivabad toidukaubad


Selleks, et aidata vähendada plastikut ja prügi oleme loonud sulle võimaluse osta toidukaupa oma pakendisse. Jätkame järjepidevalt tootevaliku laiendamist ja pakendivabade alade suurendamist kõikides Biomarketi kauplustes. Hetkel oleme juba avanud Eesti suurima kaubavalikuga pakendivaba ala Rocca Al Mare Keskuses asuvas Biomarketis. Rocca Al Mare Biomarketi valikus on täna juba üle 200 pakendivaba toote. Ja laienemine jätkub ka teistesse kauplustesse. Valikus on pakendivabad kuivaineid, seemned, pähklid, kuivatatud puuviljad, maiustused, magusained, väetoidud ja tee.


Vali pakendivabad puu- ja juurviljad



Kas sa oled vahel kauplustes käies vaadanud, miks on puu-ja juurviljad pakendatud eraldi pakenditesse? Selline ebavajalik ülepakendamine tekitab üleliigset prügi ja on väga koormav meie keskkonnale.

Meie Biomarketis pooldame väga seda, et sa saaksid osta puu-ja juurvilju pakendivabalt ja töötame igapäevaselt selle nimel, et vähendada ka hetkel kasutuses olevaid puu-ja juurviljapakendeid. Aga juba täna leiad sa meie kauplustest märkimisväärse valiku pakendivabu puu-ja juurvilju.


Kuumad joogid oma pakendisse


Kas oled vahel mõelnud kui palju prügi sa tekitad iga kord kui sa soetad kuuma joogi koos ühekordse topsiga? Jah, seda võib juba ühe aasta peale päris palju tulla. Me soovitame sul investeerida kaasaskantavasse kruusi või pudelisse ja võtta see endaga igale poole kaasa. Ja kui tekib soov endale soetada kuuma jooki, saad sa selle sinna sisse valada.

Oleme sinu jaoks loonud võimaluse osta endale mahekvaliteediga kohvi, teed ja kakaod kaasa. Sinna juurde saad sa lisada mahepiima või kaerapiima. Selleks, et toetada sinu pakendivaba elu on kuumade jookide ostmine oma topsi sulle ka 25 senti soodsam!

Pane tähele! Kuumade jookide aparaadid on Rocca Al Mare Biomarketis, Kristiine Biomarketis, Ülemiste Keskuse Biomarketis, Balti Jaama Turu Biomarketis ja Tartu Biomarketis.



Pakendivaba kosmeetika



Pakendivaba kosmeetika on meie sortimendis suhteliselt uus tegija. Sellepärast on valik veel väike ja saadaval ainult üksikutes kauplustes. Valikus on šampoon, palsam, dušipalsam ja kehapalsam. Pane tähele! Need tooted on saadaval ainult Rocca Al Mare Keskuses asuvas Biomarketis ja Balti Jaama Turu Biomarketis.

Meie sortimendis on saadaval ka Ben & Anna hambapesutabletid nii fluoriidiga kui ka fluoriidivabad. Pane tähele! Hamapesutabletid on saadaval meie kolmes kaupluses:   Rocca Al Mare Keskuses asuvas Biomarketis, Balti Jaama Turu Biomarketis ja Kaubamaja Biomarketis.


Hydrophili tooted plastikuvaba elu toetuseks



Biomarketi valikus on brändi Hydrophili tooted, mis aitavad lihtsustada korduskasutust. Nimelt on brändi poolt välja töötatud erinevad tooted, mille abil saad lihtsalt kodus hoiustada oma tahket kosmeetikat ja selle ka mugavalt reisile kaasa võtta.

Näiteks on üheks igapäevaselt tahke kosmeetika hoidmiseks välja töötatud käsnkõrvitsast seebialus. Seda saab kasutada lisaks seebialusena ka tahkete šampoonide ja dušitablettide alusena. Veega kokkupuutel see looduslik materjal paisub ja sellele asetades valgub tahke kosmeetika kenasti kuivaks.

Hydrophil on toonud turule ka seebikoti, et lihtsustada väikeste seebitükkide lõpuni kasutamist. Lihtsalt pane seebitükk kotti ja pese käed puhtaks. Seebikotti on lihtne hooldada, sest toode on masinpestav.


Et kogu tahkekosmeetika oleks mugavalt sinuga ka reisil kaasas on Biomarketi valikus ka plastikuvaba alumiiniumkarp. Enne kui oma tahkekosmeetika karpi paned, veendu, et see on kuiv. Kui sa paned karpi niiske toote, võib see karbis lagunema hakata.



Mepali nõud



Biomarketi sortimendis on Hollandi bränd Mepal, mis on olnud turul juba üle 70 aastat. Sarnaselt Biomarketile on Mepal see ettevõte, kes tahab pakkuda sulle tooteid, mis on head nii sulle kui ka keskkonnale. Värviküllased ja stiilsed plastikust säilitusnõud toetavad pakendivaba elustiili aidates paremini säilitada toorainet kui ka valmistoitu. Mepali tooted on vastupidavad ja kestavad aastaid. Mepal valmistab tooteid, et teha sinu elu lihtsamaks ja kergemaks.

Sul on võimalik endale soe toit kaasa võtta olles kindel, et anum ei lase läbi ja toit on ka päriselt soe. Või sul on võimalik oma pakend kauplusesse kaasa võtta ja osta pakendivabu kaupu Mepali topsidesse.

Pane tähele! Mepali nõud on saadaval ainult Rocca Al Mare Keskuse Biomarketis, Tartu Biomarketis ja Balti Jaama Turu Biomarketis.



Eco Warehouse korduskasutatavad tooted


Et lihtsustada toidu säilitamist, vähendada toiduraiskamist ja üleliigse prügi tekkimist, oleme sinu jaoks lisanud Biomarketi sortimenti jätkusuutliku, jäätmevaba, plastikuvaba, õiglase ja teadliku tootesarja. Biomarketi valikust leiad 4 erinevat tootegruppi: Food Huggers, säilituskotid, kotid ja mesilasvahast riided.

Food huggers


Food Huggers aitab vähendada toidujäätmeid ja aitab vähendada ühekordselt kasutatavat plasti. Food Huggers aitab säilitada toidus 23% rohkem niiskust kui kilekotid või plastmahutid. Niiskuse toidu sees hoidmine ja bakterite eemale hoidmine aitavad pikendada toidu säilivusaega.

Food Huggers kaitseb sinu järele jäänud puu- ja juurvilju väga edukalt asendades puuduva naha või koore, mis on ära lõigatud. Erinevate puu-ja juurviljade säilivusajad on erinevad. Näiteks tsitrusviljad nagu sidrunid ja laimid võivad kesta nädalaid. Samas aga tomatid nii kaua ei säili. Samuti võib puu- ja juurviljade säilivusaeg sõltuda sellest, mis küpsusastme ajal see lahti lõigati. Kindel on see, et Food Huggers-id aitavad pikendada su puu- ja juurviljade säilitusaega ja vähendavad toidu ära viskamist.

Säilituskotid


Säilituskotid on valmistatud kõrgeima kvaliteediga silikoonist. Need on 100% BPA ja ftalaadivabad. Neid tooteid on testitud sõltumatutes laborites, et kinnitada sulle, et tegemist on tippkvaliteetse materjaliga ja vastavad kõikidele toiduohutusstandarditele. Säilituskottides ei kasutata kunagi täiteainet. Need tooted on loodud selleks, et säilitada sinu toitu võimalikult tervislikult.


Kotid


Kottide valmistamiseks on kasutatud GOTS- sertifikaadiga orgaanilist puuvilla. Materjalid on toodetud keskkonnasõbralikult ja töökeskkonnas on õiglased tingimused.

Kott juur- ja puuviljade säilitamiseks


Tavapärased kilekotid ja karbid lämmatavad puu- ja juurvilju. Kott, mis on mõeldud juur- ja puuviljade säilitamiseks hoiab niiskust, mida armastavad sinu köögiviljad, hoides sinu värske kraami elusa ja krõbedana. Kott on valmistatud orgaanilisest puuvillast, mida on toodetud ja töödeldud säästvalt.

Kuidas kasutada? Niisuta kott põhjalikult vee all ja vääna üleliigne vesi välja. Seejärel pese köögiviljad ja aseta need säilituskotti. Sulge kott ja aseta see niiskena külmikusse. Kui hakkad juurvilju kasutama, siis kindlasti pese need enne üle.


Mesilasvahast riie


Mesilasvahast riie on valmistatud GOTS-sertifikaadiga orgaanilisest puuvillast, jätkusuutlikult korjatud mesilasvahast, orgaanilisest jojobaõlist ja puuvaigust. Selline koostisosade kombinatsioon võimaldab riiet vabalt vormida. Tegemist on loodusliku antibakteriaalsete omadustega toiduümbrisega, mida saad kasutada korduvalt.

Kuidas kasutada? Kasuta oma käte soojust, et voltida mesilasvahast riie ümber toidu või kausi. Kui mesilasvahast ümbris jahtub (see juhtub sekunditega), jääb materjal hoidma oma vormi. Sa võid kasutada mesilasvahast riiet juustu, köögiviljade, leiva, puuviljade, värskete üritude ja ka küpsiste pakkimiseks. Me ei soovita seda kasutada toore liha või kala pakkimiseks.


Pane tähele! Tootesari on saadaval Biomarketi e-poes, Balti Jaama Turu Biomarketis, Rocca Al Mare Keskuse Biomarketis ja Tartu Biomarketis.

Loe Eco Warehouse-i toodete kohta lähemalt ka siit.


Pakendivaba Sonett


Keskkonnasäästlik tarbimine on meie jaoks oluline ja seepärast pakume sulle võimalust osta Soneti pesuvahendeid ka oma pakenditesse. Võta kauplusesse kaasa enda meelepärane nõu, täida see kanistrist ja mine maksma.

Säästa tervist ja loodust kasutades kodu puhastamisel just Soneti tooteid. Soneti looduslikud pesu- ja puhastusvahendid ei sisalda naftakeemiast valmistatud tensiide, ensüüme ega teisi allergeene, kunstlikke lõhna-, värv- ega säilitusaineid, on need erilised veel oma tootmisprotsessi tõttu.

Lisaks sellele oleme sinu jaoks loonud ka Pakendipesa. Pakendipessa on sul võimalik tuua pestud pakendeid, et ka teised saaksid neid kasutada. Loomulikult on ka sinul võimalus sealt pakendipesast endale tühi pakend tasuta võtta ja täita see meie Biomarketi kauplustes Soneti toodetega!



Kuidas osta pakendivabalt Biomarketi kauplustest?


1. Kauplusesse saabudes kaalu kohe oma pakendid ära. Üks pakend korraga. Biomarketi kassasüsteem väljastab sulle paberi, mida on sul vaja maksmise ajal, et maha arvutada sinu pakendi kaal. Kassade juures on ka kleeplint, millega saad paberi kleepida vajadusel pakendi külge.

2. Täida oma pakend soovitud tootega ja liigu tagasi iseteeninduskassasse.

3. Aseta oma pakend kaalule, otsi iseteeninduskassast oma valitud toode. Seejärel on sul võimalus sisse skanneerida varasemalt kassas saadud paber.



4. Peale paberilt ribakoodi sisse skänneerimist annab sulle iseteeninduskassa ka teada, et pakend on maha arvatud.

LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid