/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
04 juuli
2016

Mate, inkade iidne energiajook

Omal ajal inkade saladuslikuks energiajoogiks peetud yerba mate on tänaseks vallutanud juba kõik mandrid, pakkudes alternatiivi tavalisele kohvile ja teele. Kuigi pealtnäha sarnaneb see närvisüsteemi stimuleeriv ja söögiisu vähendav jook rohelise teega, on tegemist siiski täiesti teisest taimest valmistatava ning ainult yerba matele omase toimeainete kompleksiga ergutava joogiga.
Nüüd saad Biomarketis tutvust teha kahe uue mate teega, mis pärit Paraguaist ja Argentiinast. 

Inkade iidne energiajook

Kui kohv valmib kohvipuu viljadest ning teelehekesi korjatakse teepõõsastelt, siis matet saadakse vihmametsades kasvava yerba mate ehk paraguai iileksi (Ilex Paraguariensis) kuivatatud lehtedest ja oksakestest. Looduses võib yerba mate puu kasvada 10 kuni 15 meetri kõrguseks, matefarmides kärbitakse taimed ohutu ja mugavama saagikoristuse huvides siiski kuni paarimeetristeks põõsasteks.

Yerba mate põõsad Krausi istandustes Argentiinas

Yerba mate kui ergutav ja söögiisu vähendav jook oli Paraguai aladel elanud hõimudele tuttav juba enne, kui konkistadooride laevad Lõuna-Ameerikas randusid. Tänu matejoogi kauapüsivale mõjule  pidasid hõimud vastu pikkadel rännuteedel ning suutsid hiljem vastu panna ka konkistadooride rünnakule. Esimesed mainimised mate kasutamise kohta pärinevadki 16. sajandist, kui misjonärid tähendasid üles selle kasutamise Põhja-Argentiina ja Lõuna-Brasiilia hõimude poolt. Kuigi  17. sajandi algul keelasid jesuiidi misjonärid mate kui deemonliku ja sõltuvusttekitava joogi viljelemise ja tarbimise, jõudis mate 17. sajandi keskpaigas piiratud ajaks ka Euroopa kõrgseltskonda. Laiemat tuntust hakkas mate väljaspool Lõuna-Ameerikat võitma alles 20. sajandi algul Ameerika Ühendriikides ja Kanadas. Paljuski tänu Kesk- ja Ida-Euroopast Argentiinasse asunud immigrantide tööjõu toel töötati mate-kasvandused uuesti üles, suurendades mate tootmist sajandi alusest kolmekümne aastaga paarikümnekordseks. Paraku jättis kohvi ja tee jõuline võidukäik mate läänemaailmas siiski tahaplaanile. Samas on yerba mate tänapäeval nii Argentiinas, Paraguais, Uruguais ning Lõuna-Brasiilias levinuim stimuleeriv jook. Erinevail andmeil on neis riikides mate ja kohvi tarbimise suhe isegi kuni 6:1 mate kasuks.

 Vitamiinid, mineraalid...

Mate põhiliseks toimeaineks  on mateiin, mida täiendavad stimulantidena ka kohvist, teest ja šokolaadist tuttavad kofeiin, teobromiin ja teofülliin. Kuna kofeiinisisaldus on mates siiski oluliselt väiksem kui kohvis, sobib mate ka kofeiinitundlikele inimestele.
Sõltuvalt mate kasvukohast võib taime mõjuainete sisaldus olla erinev, kuid siiski saab kinnitada, et erinevate vitamiinide, mineraalide, antioksüdantide ja aminohapete kontsentratsioon on mates märkimisväärselt suur. Nii sisaldab mate näiteks vitamiine A, C, E, B1 (tiamiin), B2, B3 (niatsiin), B5, B-kompleksi vitamiine, mineraalainetest kaltsiumi, mangaani, rauda, seleeni, kaaliumit, magneesiumit, fosforit ja tsinki, lisaks veel karotiini, erinevaid rasvhappeid, klorofülli, flavonoide, polüfenoole ning 15 erinevat aminohapet.

Ergutab närvisüsteemi ja vähendab isu

Kohalike hõimude lemmikjoogiks kujunes mate ilmselt selle ergutava ja ühtlasi isuvähendava toime poolest, võimaldades väga piiratud toidukogustega vajadusel pidada vastu kasvõi nädalaid.
Mate tervisele kasulikud omadused on tänapäeval ka teaduslikel uuringutel põhineva kinnituse saanud. Mate mõju organismile: 

  • elavdab ainevahetust ja korrastab seedimist
  •  suurendab keha termogeneesi ehk soojatootmist ja kiirendab seeläbi ainevahetust ning põletab rasvu.
  • korrigeerib üldkolesterooli ja LDL-kolesterooli sisaldust
  •  parandab kontsentratsioonivõimet
  •  leevendab nii vaimset kui füüsilist väsimust
  •  parandab füsioloogiliselt unestruktuuri, säilitades normaalse unetsüklite vahekorra
  •  lõõgastab silelihaseid, vähendab lihastes piimhapet, olles seeläbi sobilikuks taastusjoogiks sportlastele
Pane tähele, et kuna matejook mõjub kogu organismile stimuleerivalt, võib selle ületarbimine tekitada ärevustunnet ning värinaid, seetõttu ei sobi ta tarbimiseks lastele, rasedatele ning imetavatele naistele.

Kuidas matejooki valmistada?

Algupärase matejoogi valmistamise rituaali juurde kuuluvad vastavad nõud: kalebass ehk pudelkõrvitsast anum ning bombilla ehk huuliku ja filtriga joogikõrs, mille kaudu matet mõõdukal moel nautida. Kuigi Lõuna-Ameerikas peetakse ilma kalebassita mate valmistamist ja joomist ülimaks kasvatamatuseks (näiteks Argentiinas tarbib matet originaalsest kalebassist üle 90% inimesi), võib kodustes oludes matet valmistada muidugi ka tavapärase teekannuga.  

Traditsiooniline kalebass 

Algupärases kalebassis mate valmistamiseks täida kalebass esmalt poole kuni 2/3 ulatuses matepuruga, sulge nõu peopesaga ning raputa kalabassi nii, et suuremad lehed jääks nõu põhja ning tolm ja peenemad osad tõuseksid nõu ülaossa. Kuumuta vesi 70-80 kraadini, kalla vett kannu nii palju, et puru saaks kergelt niisutatud ning jäta see paariks minutiks paisuma. Kui matepuru on tursunud tihkeks roheliseks massiks, aseta kalabassi sisse joogikõrs ehk bombilla ning täida anum juba veidi jahtunud veega. Lase joogil veel minut-paar tõmmata ning naudi siis kõrrest imedes.
Samale matepurule võib teejoomise käigus vett peale kallata veel 5-7 korda, ilma et maitseomadused ja toimeained kannataks, seejuures esimene pruul on alati kõige erksama, pisut kirbe maitsega, järgnevad aga juba üha mahedamad.
Mate teed võib valmistada ka külma veega, sel juhul on joogi nimeks "tetere". 

Biomarket pakub mate teed kahelt erinevalt tootjalt, millest Pajarito on pärit Paraguaist ning Kraus Argentiinast. 
Raatzi perekonna poolt eelmise sajandi keskpaigas rajatud brändi Pajarito taga seisavad aastakümned rasket tööd yerba mate istanduste rajamisel ja tehase ülesehitamisel, seda kõike eesmärgiga anda Paraguaile tagasi tema rahvuslik uhkus yerba mate.
Argentiinas asuva Krausi farmides pööratakse suurt tähelepanu ausa kaubanduse põhimõtetele, niisamuti on neile oluline ohutu töökeskkond ja hügieen, lapstööjõu välistamine, meeste ja naiste võrdne kohtlemine ning vääriline palk kõikidele töötegijatele – kõik see, mis meile võib tunduda iseenesestmõisteva, kuid on endiselt probleemiks paljudes Lõuna-Ameerika tehastes ja farmides.
Mõlemad tootjad peavad yerba mate viljelemisel oluliseks mahepõllumajanduslikke põhimõtteid, millega tagatakse matejoogi kvaliteetne maitse ja rohke mõjuainete sisaldus.

Biomarketi riiulitelt leiad:

  • Pajarito Organic Mate 500g, hind 7.80 EUR, kliendikaardiga 7.25
  • Kraus Organic Fair Trade Mate 500g, hind 8.20 EUR, kliendikaardiga 7.63
  • Kraus Organic Fair Trade Mate 50g (25x2g teekotikesed), hind 7.20 EUR, kliendikaardiga 6.70  

LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid