/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
17 juuni
2014

Proovi teisiti: kuus ideed baklažaani grillimiseks

Kui grillitud lihast on isu juba täis ja otsid jaanipäevaks alternatiive, siis proovi grillida köögivilju. Mõnusalt mekib grillitud baklažaan – pealt krõbedalt pruun, seest kreemjalt magus. Täiusta rooga näiteks ürtide, oliiviõli või juustuga. 
Baklažaan on Vahemere maades armastatud köögivili, millele võiks anda universaalseima suvise köögivilja auhinna, sest see passib grillimiseks nii tervena kui viilutatult, nii kuumal lahtisel grillil kui kaane all.

Baklažaan sisaldab vähe rasva ja kaloreid - 100 grammis on vaid 24 kalorit. Toitainetest sisaldab see köögivili enim foolhapet ja kaaliumi, ka magneesiumit ja C-vitamiini.  

Toorel baklažaanil on iseloomulik, veidi kibe maitse, mis muutub küpsetades pehmeks ja külluslikuks. Enne küpsetamist tasub baklažaanile raputada soola, mis imab köögiviljast välja liigse vedeliku. Nii imab baklažaan pannil küpsetades endasse ka vähem rasva. Väikeseid ja noori baklažaane siiski soolata ei ole vaja. Lase baklažaaniviiludel koos soolaga nõrguda kuni 30 minutit, pese sool maha ja kuivata viilud ning küpseta.

Grillitud baklažaaniga sobivad näiteks mozzarella, feta või kitsejuust, oliiviõli või palsamiäädikas, pesto- või salsa-kaste või vinegrett, loomulikult ka ürdid.  

Siin on mõned ideed baklažaani grillimiseks:

  • Kõige lihtsam grillitud baklažaan - viiluta baklažaan, tee viiludesse sisselõiked ning määri viiludele oliiviõli ja purustatud küüslaugu segu. Küpseta lahtisel grillil mõlemalt poolt, kokku umbes 10 minutit.
  • Itaaliapärane grillitud baklažaan - viiluta baklažaan, tee viiludesse sisselõiked ning määri neile oliiviõli ja purustatud küüslaugu segu. Grilli kaane all umbes 20-30 minutit, vajadusel määri baklažaaniviile grillimise ajal veel oliiviõliga. Grillitud baklažaanile aseta tomati- ja mozzarellaviilud ning maitseks basiilikulehti.
  • Grillitud baklažaani bruschetta`d - grilli tervet baklažaani 20-30 minutit. Lase jahtuda, koori ja pudrusta sisu. Sega sellesse grillitud ja purustatud küüslauguküüsi, hakitud tomatit, oliiviõli, sidrunimahla ja purustatud värsket küüslauku. Määri segu grillil pruunistatud baguette`i viiludele.
  • Grillitud baklažaan Kreeka moodi - lõika baklažaan pikkupidi viiludeks ja tee viiludesse sisselõiked. Määri viiludele oliiviõli, peeneks hakitud sibula ja oliivide segu. Grilli kaane all 20-30 minutit. Serveeri koos feta juustuga.
  • Grillitud baklažaan hiinapäraselt - viiluta baklažaan ja tee viiludesse sisselõiked. Sega seesamiõlisse veidi Hoisin kastet (Hiina vürtsikaste), riisiveiniäädikat ja sojakastet, õige pisut tšillipulbrit ja värsket hakitud ingverit. Määri segu baklažaaniviiludele ja küpseta lahtisel grillil kummaltki poolt, kokku umbes 10 minutit. Kaunista värske koriandriga.
  • Grillitud baklažaan ürtidega  - viiluta baklažaan pikkupidi ja tee viiludesse sisselõiked. Määri viiludele oliiviõli, peeneks hakitud sibula ja peterselli segu. Grilli kaane all 20-30 minutit. Kaunista värske peterselliga.

Grillimiseks leiad Biomarketist Hollandis mahedalt kasvatatud marmori karva vahvalt kirjud rohelised baklažaanid nimega Tasty Tiger, mis on eriti mahlased ja rikkaliku maitsega. Rõõmsat ja tervislikku jaanipäeva!

Fotod: Stocksy

LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid