/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
01 juuni
2017

Kookide kõrghetk on käes

Lõpupeod, aiapeod, grilliõhtud, sugulaste kokkutulekud ja sõprade kokkusaamised - katsu Sa koogita hakkama saada! Ühele priske biskviit, teisele mahlane marjakook - igaühele oma, aga päris ilma magusa ampsuta ei kujuta mõnusaid koosolemisi küll ette. Juunis pakume koogisõpradele Järvamaal asuva Raismikuoja mahetalu teraviljajahusid, Ida-Virumaalt Täkumetsa külast pärit RemedyWay tatrajahusid, Saksa šokolaadipere Vivani kuvertüüre ning muudkui küpsetamiseks vajalikku ning seda kõike 20% soodsamalt! 

Püül, kroov-, täisterajahu – mis on mis?  

Sõnad püül, kroov ja täistera tähistavad jahu jahvatusastet. Püülijahu on jahudest kõige peenema jahvatusega, sisaldades viljakesti ja iduosakesi vaid paar protsenti kogumahust. Kuigi püülijahu annab küpsetamisel parima tulemuse, sobides kerkimist vajavatesse küpsetistesse, pärmi- ja biskviiditainasse ning tordipõhjadele, on see ülipeene jahvatusastme tõttu teistest jahudest toit- ja kiudainetevaesem.
Püülijahule järgneb kroovjahu, mille jahvatusaste on veidi jämedam, sisaldades kliisid ja iduosakesi ligikaudu 15% ringis. Lihtjahu on jahu, millest kliid ja iduosakesed välja sõelutud. Täisterajahu on jahudest kõige jämedama jahvatusega. Tänu tervete viljaterade jahvatamisele sisaldab täisterajahu ka kliisid ja peaaegu kogu iduosa. Kuigi täisterajahu ei sobi paljude nõudlikumate küpsetiste sisse, on see siiski võrreldes püülijahuga oluliselt tervislikum, kuna jahus on säilinud rohkem mikrotoitaineid ja kiudaineid. Kasuta täisterajahu julgelt näiteks pirukapõhjades ja lihtsamates kookides. Õhulisema tulemuse saamiseks võid täisterajahu täiendada püülijahuga.

Spelta või nisu?  

Iidsetest aegadest tuntud, kuid oma lähisugulase nisujahu varju jäänud spelta on viimastel aastatel jälle tähelepanu saanud. Suure valgusisalduse poolest teeb spelta nisul selja prügiseks, vitamiinide ja mineraalainete osas on mõlemad aga üsna sarnased. Kui nõudlikumate küpsetiste retseptides mängib olulist rolli peen nisupüül, siis kodusema moega kookidesse passib nisujahu kõrval või asemel väga hästi ka mahedamaitseline, kerge pähklimekiga speltajahu.

Raismikuoja nisupüül mahe 1kg hind juunis 1,91 eurot, püsikliendile 1,78, tavahind 2,39
Raismikuoja speltapüül 1kg hind juunis 3,27 eurot, püsikliendile 3,04, tavahind 4,09
Raismikuoja speltanisujahu 1kg hind juunis 2,39 eurot, püsikliendile 2,22, tavahind 2,99
Raismikuoja täistera-nisujahu 1kg hind juunis 1,35 eurot, püsikliendile 1,26, tavahind 1,69

Kolm sõpra viljapõllult

Rukkijahu on meile leivajahuna hästi tuntud, muudes küpsetistes vajab see aga oma vähese gluteenisisalduse tõttu tuge teistelt jahudelt. Mõnusalt linnaselise mekiga rukkijahu passib hästi pirukapõhjadesse, kuklitesse ja loomulikult leibadesse.  
Kaltsiumirikas odrajahu annab karaskile selle õige maitse ning lisab muudelegi küpsetistele  omamoodi vanade aegade hõngu. Sarnaselt rukkijahule nõuab ka madala gluteenisisaldusega odrajahu õhulise ja sõreda küpsetise saamiseks rohkem vedelikku ning kergitusainet.
Kiudaineterohke ja gluteenivaba kaer varustab keha immuunsüsteemi toetava beetaglükaaniga, tasakaalustab veresuhkru kõikumist ning stabiliseerib ka kolesteroolitaset. Neutraalse maitsega kaerajahu sobib hästi nii magusatesse kui soolastesse küpsetistesse, kuid pane tähele – kuna kaer ei sisalda gluteeni, kipuvad ainult kaerajahust valmistatud koogid jääma pudedavõitu. Kui gluteeni vältimine ei ole sulle eesmärk omaette, võid kaerajahu parema siduvuse nimel segada veidikese nisujahuga ning kasutada veidi rohkem vedelikku ja kergitusainet.
Rukkipüül 1kg hind juunis 1,91 eurot, püsikliendile 1,78, tavahind 2,39
Täistera-rukkijahu 1kg           hind juunis 1,27 eurot, püsikliendile 1,18, tavahind 1,59
Täistera-kaerajahu 1kg hind juunis 1,51 eurot, püsikliendile 1,41, tavahind 1,89
Odrajahu karaskile hind juunis 1,35 eurot, püsikliendile 1,26, tavahind 1,69 

Tervislik tatar  

Kas teadsid, et tatar ei olegi teravili, kuuludes näiteks koos oblikaga tatraliste perekonda? Gluteenivaba tatar passib hästi ka neile, kes gluteeni tervislikel põhjustel vältima peavad. Tervisele kasulikuks teevad tatra rohke aminohapete ja kiudainete sisaldus, mida täiendavad erinevad mineraalained ja vitamiinid. Tänu aeglaselt imenduvatele liitsüsivesikutele jätab tatar täiskõhutunde pikaks ajaks, aidates stabiliseerida ka veresuhkrut.  
Gluteenivaba tatar sobib kerkimist mittevajavatesse küpsetistesse nagu erinevad pannkoogid, pliinid, krepid ja galetid.  
Hele tatrajahu valmib kestadest puhastatud toortatrast ning on oma maitselt mahedam ja neutraalsem kui tume tatrajahu, mis nö. täisterajahuna sisaldab osaliselt ka jahvatatud kesti. Proovi heledast tatrajahust valmistada kisselli ning tumedast tatrajahust rikkaliku maitsega gluteenivaba leiba.
Toortatra hele jahu 1kg hind juunis 3,67, püsikliendile 3,41, tavahind 4,59 Toortatra tume jahu 0,5kg hind juunis 2,15 eurot, püsikliendile 2,00, tavahind 2,69 

Küpsetamisel abiks 

Veinikivi ja agar-agar? Ei, me ei mõelnud neid sõnu just praegu välja. Vilunum küpsetaja köögist leiab ilmselt mõlemad, sest veinikivi toimib küpsetiste kergitajana, punavetikatest valmistatav taimne tarrendaine agar-agar annab aga oma panuse  erinevate tarretiste ja maiustuste nagu marmelaadid ja sefiirid, tarretamisel.
Juunikuus pakume usinatele küpsetajatele soodsalt ka saiataigna lahutamatut osalist kardemoni ning küpsetamiseks sobivat kakaopulbrit.
Arche agar-agar 30g, hind juunis 2,97, püsikliendile 2,19, tavahind 3,99
Arche veinikivi küpsetuspulber 3x18g hind juunis 1,07, püsikliendile 1,00, tavahind 1,34
Lebensbaum terve kardemon 50g hind juunis 4,20, püsikliendile 3,91, tavahind 5,25
Naturata kakaopulber, 125g, 10-12% rasvasusega, 125 g hind juunis 2,24, püsikliendile 2,08, tavahind 2,80 

Šokolaad kroonib koogi 

Oled šokohoolik või tunned mõnda? Siis kasuta võimalust ja täienda juunis oma küpsetusšokolaadivaru 20% võrra soodsamalt. Küpsetusšokolaad ehk kuvertüür on tavašokolaadist tänu rohkele kakaovõi sisaldusele stabiilsem, mistõttu sulab see paremini ning ei kipu ka kuumutamisel trikitama. Kuvertüürist saab koogile kenasti läikiva glasuuri, samuti sobib kuvertüür kookide-küpsetiste taigna sisse.  
Vivani riisipiima kuvertüür 150g hind juunis 3,11 eurot , püsikliendile 2,89, tavahind 3,89
Vivani mõrukuvertüür, piimakuvertüür ja valge kuvertüür 200g hind juunis 3,59, püsikliendile 3,34, tavahind 4,44 


Vaata meie teisi juunikuiseid pakkumisi siit
LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid