/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
22 aprill
2022

Hea nahale, hea planeedile - Dr. Hauschka panustab jätkusuutlikesse koostööprojektidesse

Dr. Hauschka on piiratud ajaks ehtinud oma neli fännilemmikut – roosi kehakreemi, roosi päevakreemi,   küdoonia päevakreemi ja hooldava huulepulga –  Aafrika kangamustrilisse rüüsse, et tähistada 20-aastast koostööd Burkina Faso kogukondadega  
maailma esimese mahesertifitseeritud shea-või tootmiseks. Tänu kauastele partnerlussuhetele Aafrikas, Aasias ja mujal maailmas jõuavad Dr. Hauschka kosmeetikasse üksnes usaldusväärse tippkvaliteediga koostisained, saavad õiglaselt koheldud kohalikud kogukonnad ning hoitud jätkusuutlikult viljakana muld, elusana taimed ja puhtana loodus.


Mõistagi on neis neljas tootes Burkina Fasost pärit shea-või, Aafrika kangamustritest inspireeritud pakendid on aga loonud Aafrika juurtega kangadisainer. Just selliste ornamentidega kaunistatud kangastesse mähivad end Burkina Faso Diarabakoko piirkonna naised, kelle käsitsitööna sünnib “naiste kullaks” kutsutud shea-või. Burkina Faso pole Dr. Hauschka tootjatehase WALA ainus õiglase kaubanduse koostööprojekt tooraine saamiseks. Näiteks Indiaga seovad WALAt maailma esimesed maheserditud mangovõi ja riitsinusõli, Lõuna-Aafrika Vabariigiga maailma esimene biodünaamilise kvaliteediga kristall-lõunalille toormahl, Keeniaga mahe makadaamiapähkliõli ning Etioopia, Iraani ja Afganistaniga Damaskuse roosi eeterlik õli, roosivesi ja kuivatatud roosiõied. 

Hea nahale, hea planeedile.

 BURKINA FASO: MAAILMA ESIMENE MAHESERDITUD SHEA-VÕI

Enam kui 4000 aafriklanna kätetööna sünnib nahas niiskust hoidev shea- ehk võiseemnikuvõi enam kui kolmekümne Dr. Hauschka toote jaoks. Ainult naiste töö võiseemnikupähklitega toimetamine õigupoolest ongi: nende kogumine, kuivatamine, saviahjus kuumutamine, uhmrites tampimine, saadud segu veega segamine ja kloppimine. Et saada pehme võiseemnikuvõi beurre de karité – kosmeetikas kõrgelt hinnatud vedela taimeõli ja tahke taimevaha vahepealne aine. Taimevõid annavad lisaks karité pähklitele veel vaid kookospähklid, kakaooad ja jojoobipõõsa vili jojoob.

Et kvaliteet on Dr. Hauschka jaoks ülioluline, mahekvaliteediga võiseemnikuvõid maailmas aga polnud, hakkas WALA otsima “shea-vööndis” – Kesk-Aafrika 300 km laiuses võiseemnikupähkli ainsas kasvukohas maailmas – koostööpartnerit. Aastal 2002 koguti Burkina Fasos WALA tarvis esimesed pähklid. Tänu WALAlt saadud ettemaksule muretseti vajalikud seadmed ning samal sügisel läks Saksamaale esimene saadetis shea-võid. Aasta hiljem saadi WALA kaasabil ka mahesertifikaat.

Põuas vastupidav võiseemnik Butyrospermum parkii on kohalikele elanikele nõnda tähtis puu, et teda peetakse pühaks ja tema mahasaagimine on keelatud. Õitsema hakkab ta 20 aasta vanuselt, suurima viljakuse saavutab 30-aastaselt ning kannab saja-aastaseltki veel pähkleid, mis tänu oma pea 50 protsendilisele rasvasisaldusele on hinnatud nii köögis kui kosmeetikas.

 

INDIA: MAAILMA ESIMENE MAHESERDITUD MANGOVÕI

Mangovõiga oli lugu sama nagu shea-võiga – mahedana seda maailmas ei olnud. Mangosid küll, ent mangovõid mitte. Koostiselt kakaovõiga sarnane mangovõi paitab pehmeks isegi stressis ja kareda naha, silub väiksemaid kortsukesi, annab kerge päikesekaitse ja toidab nahka vajalike rasvhapetega. Dr. Hauschka kasutab mangovõid pea kümnes näo-, jumestus- ja kehatootes.

Mango tootmisel, olgu mahlaks või kuivatamiseks, jäävad järele koored ja kivid, mis kas põletatakse või visatakse lihtsalt minema. Ent just kivis too kosmeetika jaoks väärtuslik tooraine ongi. Tõsi, mangovõi valmistamine on töörohke. Kivid tuleb kõigepealt kuivatada nii päikese käes kui ahjus ning käsitsi purustada, et saada kätte seeme, millest võid teha.

Mango Mangifera indica kasvab küll maailma mitmes paigas, sobiva koostööpartneri leidis WALA aga Indiast. Tollesama,  kellelt oli juba mõned aastad ostnud serditud mahekvaliteediga riitsinusõli. 2009. aastal rändasid WALA poole esimesed kuivatatud seemned, millest Saksamaal mangovõid valmistatakse. Tulevikus tahab WALA hakata Indiast tooma aga mitte enam seemneid, vaid mangovõid. Et koostöö kohaliku kogukonna jaoks veelgi kestlikum oleks.

INDIA: MAAILMA ESIMENE MAHESERDITUD RIITSINUSÕLI

Ei olnud maailmas olemas ka serditud mahekvaliteediga riitsinus- ehk kastoorõli, mis niisutab ja silub nahka kümmekonnas Dr. Hauschka näo-, keha- ja juuksetootes, annab meie jumestuskosmeetikale pehmuse ning on meie vanniõlide põhiline koostisaine.

Tõsi, India talupojad mahekvaliteediga riitsinusõli küll tegid, ent sellel puudus mahesertifikaat. See saadi tänu WALAle kogu riitsinuse kasvatamis-, pressimis- ja töötlemisahelale. Koostöö seob WALAt ja kohalikke talupoegi ühendavat organisatsiooni juba aastast 2005. 

Olgugi, et uhkete rohekaspunaste lehtedega riitsinuse Ricinus communis ogadega kaetud kupras olevad seemned on surmavalt mürgised, neist pressitud õli seda pole, sest mürgine valk ritsiin eemaldatakse töötlemise käigus. Riitsinusõli pole tarvitamiseks mitte üksnes ohutu, vaid ka äärmiselt hinnatud olgu kosmeetikas või meditsiinis, kus seda on kasutatud üle 4000 aasta.

 

LÕUNA-AAFRIKA: MAAILMA ESIMENE BIODÜNAMILINE KRISTALL-LÕUNALILLE TOORMAHL

Kristall-lõunalill Mesembryanthemum crystallinum on ülikuivale ja atoopilisele dermatiidile kalduvale nahale mõeldud Dr. Hauschka Med nahahooldustoodete tähtsaim koostisaine, sest õpetab nahka niiskust hoidma ja end kuivuse eest ka kaitsma. Lõõskavast päikesest hoolimata sillerdavad kristall-lõunlille lehed justkui oleks kaetud kastepiiskade või jääkristallidega. Taime elujõu saladus peitubki lehtedes olevates tillukestes “veeanumates“, mis õhust vajalikku niiskust koguvad. Lisaks armastab taim kasvada soolases pinnases, sest ka sool aitab tal niiskust talletada. Nõnda ongi kristall-lõunalill meister endas vett hoidma – taimelt lõigatud lehed suudavad püsida värksena mitu nädalat jutti.

 Dr. Hauschka kasutab kristall-lõunalille värskelt pressitud toormahla, sest selles on alles kõik taime haruldased koostisained. Mahl jõuab Saksamaale Lõuna-Aafrika serditud biodünaamilisest farmist, mille omanikuga seob WALAt koostöö juba 1986. aastast.

 

KEENIA:  MAHE MAKADAAMIAPÄHKLIÕLI

Maailma kõige kallimaks peetavast makadaamiapähklist saadud õli teeb naha siledaks, imendub hästi, annab kerge päikesekaitse ning sisaldab suures koguses anitoksüdandina toimivat palmitoleiinhapet, mis aeglustab naha nähtavat vananemist. Dr. Hauschka toodetes leiab seda enam kui kümnes näo- ja kehatootes, sealhulgas meie uuendavas sarjas, jumestuskreemis ja uhiuues päikesekaitsekreemis näole.

“Pähklite kuningannaks” kutsutud makadaamiapähklite kasvatamine ja neist õli kättesaamine on töö- ja ajamahukas. Botaaniliselt on makadaamia Macadamia ternifolia luuviljaline nagu ploomid-kirsid ehk pehme viljaliha sees peidab end erakordselt kõva koorega kaetud väärtuslik pähkel. Pärast saagikoristust – kogutakse ainult puu alla kukkunud küpseid makadaamiaid – pehme viljaliha eemaldatakse, vili kuivatatakse ning koor purustatakse pähkli kättesaamiseks ettevaatlikult käsitsi ja eriliste tangidega. Edasi saadud pähklituumad sorteeritakse ja suletakse rääsumise ärahoidmiseks vaakumpakendisse.

WALA ostab Keenia mäe ümbruse täiuslikes tingimustes kasvanud maheserditud makadaamiapähkleid oma kohalikult koostööpartnerilt, õli pressib aga kvaliteedi tagamiseks Saksamaal, sest see nõuab pähklite kerge rääsumise tõttu kindlaid tingimusi ja ranget temperatuuri jälgimist.

 

ETIOOPIA, IRAAN, AFGANISTAN: MAHEDAD JA BIODÜNAAMILISED ROOSIANNID

Roos on Dr. Hauschka tõeline südametaim – seda on eeterliku õlina, roosiveena, roosivahana, kuivatatud roosiõite õlitõmmise või värskete roosiõite vesitõmmisena pea kõikides Dr. Hauschka toodetes. Just roos oli see, mida WALA ja Dr. Hauschka asutaja, keemiadoktor Rudolf Hauschka kasutas 1930ndail aastail veepõhise ravimtaimetõmmise, nn emalahuse loomisel. Roosi päevakreem – meie ajatu klassik, on olnud valikus Dr. Hauschka turuletulemisest 1967. aastal.

Roos on täiusliku harmoonia sümbol, mis kosmeetikasse lisatuna rahustab, tugevdab, taastab, tasakaalustab ja kaitseb nahka, on kootava toimega, teeb kehalise või hingelise stressi korral enesetunde helgeks, sobib nii suurtele kui pere kõige pisematele.

Hinnalist Damaskuse roosi Rosa damascena eeterlikku õli, mille 1 tilga saamiseks kulub umbes 30 roosiõit, hangib WALA oma partneritelt Etioopias, Iraanis, Afganistanis kas serditud biodünaamilise või mahekvaliteediga. See tähendab, et ökod on nii roosipõllud, istikud, taimede kasvatamine ja hooldamine, kui ka roosi eeterliku õli destilleerimine. Etioopias kasvavad roosid 2900 m kõrgusel ja see neile meeldib – sealsed roosiõied on muu maailma omadega võrreldes pea kaks korda raskemad, mis tähendab ka rohkem eeterlikku õli. WALA Aafrika-roosiprojekt sai alguse aastal 2005. Ka Iraanis, kust Saksamaale jõuavad lisaks roosiõlile ka roosivesi ja kuivatatud roosiõied, kasvavad taimed kõrgel mägismaal. WALA on oma kohaliku partneriga, kes teeb koostööd 1500 talupojaga, sõlminud pikaajalise lepingu iga-aastase kindla koguse roosi eeterliku õli ostmiseks. Afganistanis on rooside mahekasvatamine ja destilleerimine, mis on sealne iidne traditsioon, tänuväärseks alternatiiviks oopiumimoonide kasvatamisele. Alates 2006. aastast on sellega hõivatud umbes 700 talupoega, keda WALA toetab lisaks nii teadmiste, oskuste kui roosiõli ostmisega.

 

JÄTKUSUUTLIK, ÕIGLANE, USALDUSVÄÄRNE

Kaugelt enne seda, kui mõisted jätkusuutlik ja õiglane kaubandus tuntuks said, toimetas WALA nende põhimõtete järgi, sest see on osa firmafilosoofiast. Kõikide oma tooraine hankimiseks sõlmitud ühisprojektide eesmärgiks WALA jaoks on tutvustada maailmas mahe- ja biodünaamilise põllunduse põhimõtteid ning selle kasu nii inimestele kui loodusele.

WALA kohustub ostma kindla toorainekoguse kokkulepitud ja tavalisest kõrgemate hindadega, mis annab partnereile kindluse ja võimaluse maksta töötajatele palka mitte hooajaliselt, vaid korrapäraselt. Tänu sellele saab võtta tööle uusi inimesi, mis omakorda vähendab töötust ja parandab perede elujärge.

Partnereid toetatakse nii rahaliselt, oskusteabega kui ka mahesertifikaadi taotlemisel.

WALA toetab oma ühispartnerite majanduslikku ja rahalist iseseisvumist ja sõltumatust ning otsesidemete loomist eksportturgudega, ilma liigkasuvõtjatest vahendajateta.

Tänu õiglasele kaubandusele ja töö eest saadud õiglasele tasule on kohalikel kogukondadel võimalik parandada perede töö- ja elutingimusi, anda rohkematele lastele kooliharidust, pakkuda esmast arstiabi, toetada soodsate laenudega, parandada nii külade veevarustust kui igapäevaelu.




LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid