/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
01 september
2016

Emile Noël'i oliiviõli - maitsev lisand Sinu söögilaual. Septembris 20% soodsamalt!

Septembris pakume Sulle toiduvalmistamiseks erinevaid oliiviõlisid Prantsusmaa mahetootjalt Emile Noël’ilt 20% soodsamalt. Nelja oliiviõli hulgast leiad sobiva nii värsketele köögiviljadele, salatitele, liha ja kala marineerimiseks ning grillimiseks, kui ka küpsetamiseks ja praadimiseks.
Igihaljas õlipuu on vahemeremaade elanikele peavarju, toidust ning tööd pakkunud juba aastatuhandeid. Antiik-Kreekas sümboliseerisid õlipuu oksad rahu, rõõmu ja elu. Tänapäeval tähendavad õlipuu viljad oliivid meile hõrku toiduelamust, oliiviõli aga ei ole toiduvalmistamisel mitte ainult maitsev, vaid ka tervislik valik.
Külmpressitud oliiviõli on kõrge toiteväärtusega, sisaldades kuni 75% monoküllastamata rasvhappeid (peamiselt olehapet), 13% küllastatud rasvhappeid, 10% omega-6 rasvhappeid ja 1-2% omega-3 rasvhappeid. Rikkalik omega-9-rasvhappe- ehk oleiinhappesisaldus mängib olulist rolli südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel. Oleiinhape aitab vähendada põletike ja mitmete haiguste teket soodustavat oksüdatiivset stressi ning kaitseb rakke. Oliiviõli sisaldab ka rohkesti antioksüdante ning on hea vabade radikaalide teket pidurdavate fenoolide ja E-vitamiini allikas.
1 liitri oliiviõli saamiseks kulub keskmiselt 5 kilo oliive. Parima kvaliteediga oliiviõli pressimiseks peavad oliivid saagikoristuselt pressimisele jõudma nii kiiresti kui võimalik, parimal juhul samal päeval, kõige rohkem 2-3 päeva jooksul. Sorteeritud oliivid pestakse kergelt veega, seejärel purustatakse oliivid mehaaniliselt sõtkudes, et viljalihast kogu õli kätte saada. Õli eraldatakse viljamahlast tsentrifuugimise teel. Sel viisil saadakse puhas, töötlemata, külmpressitud (kuni 30-40 kraadi juures) õli, mida nimetataksegi vastavalt külmpress-oliiviõliks, inglisekeelsest väljendist extra virgin olive oil tõlkides vahel ka ekstra neitsioliiviõliks. Kõige kvaliteetsem oliiviõli ongi külmpressitud, mida ei ole rafineeritud ega segatud teiste, kehvema kvaliteediga õlidega.


Kvaliteetse oliiviõli kolm maitsekarakteristikut on puuviljane, vürtsikas ja mõrkjas. Puuviljasus väljendub kas küpsetes v õi rohelistes lõhnanootides, esimesel juhul meenutab lõhn tihtipeale küpseid õunu või tomateid, rohelised aroomid meenutavad värskelt lõigatud rohtu. Oliiviõli vürtsikus annab end tunda kurgus kraapiva suutundena ning tuleneb õli kõrgest polüfenoolide sisaldusest. Mida värskem õli, seda pikantsem ja erksam ka tema maitse. Mõrkjus tuleneb samuti polüfenoolide sisaldusest ning käib enamal või vähemal määral iga kvaliteetse oliiviõli maitsepaleti juurde. Parmate maitseomadustega õli saadakse rohelistest oliividest, samas kui küpsetest oliividest eraldub õli rohkem ja lihtsamini.
Avamata pudelis säilib oliiviõli kuni kaks aastat, juba avatud pudeli peaks aga ära tarvitama kõige enam paari kuuga. Oliiviõli tuleks hoida võimalusel pimedas ja jahedas ning alati suletud korgi all, sest ülemäärase soojuse, valguse ja õhuga kokkupuutumisel hakkab oliiviõli kiiresti oma kvaliteeti ja maitset kaotama. Külmkapis säilutamine ei ole vajalik, kui seda aga siiski teed, ära heitu, kui külmas seisnud õli on esiotsa hägune. See on normaalne ning kaob õli soojenemisel. Kui kasutad oliiviõli pigem vähe, eelista seda ostes väiksemas mõdus pudeleid. Külmpressitud oliiviõli sobib mõõdukal kuumusel (kui 180 kraadi) praadimiseks.

Emile Noël Extra Virgin oliiviõli tarvis korjatakse mustad oliivid oma täielikus küpsuses. Õli on maitses ja lõhnas delikaatne, kergelt puuviljane ning ilma igasuguse vihjeta mõrkjusele. See õli sobib kõige paremini igapäevaseks toiduvalmistamiseks, salatikastmete põhjaks, küpsetamiseks.

Emile Noël Extra Virgin Green Fruity oliiviõli jaoks korjatakse oliivid üsna lõikusaja alguses, kui oliivid alles rohelisest violetseks tõmbumas on. Õli aroomis on tunda värsket artišokki, rohelisi tomateid ja värskeid ürte. Maitse on elavalt ergas, intensiivne, kergelt mõrkjas. See iseloomukas õli sobib maitsestamiseks toorele köögiviljale, salatitele, juustu- ja köögiviljabruschettadele, köögiviljaroogadele ja värskele pastale.

Emile Noël Extra Virgin Fruity oliiviõli toob esile erinevat sorti küpsete oliivide aroomi, maitses on hea tasakaal puuviljasuse ja värskete oliivide vahel. Aroomis domineerivad värsked oliivid, õunad ja mandlid, maitses erksad ürdi- ja roheliste taimede noodid. Sobib kitsejuustusalatiga, vokitud köögiviljadega, aga ka liha, -kala ja -krevettide marineerimiseks ning grillimise ajal pintseldamiseks.

Emile Noël Extra Virgin Ripely oliiviõli on tüüpilise oliiviaroomi ja maitsega õli, mis sobib nii toore köögivilja ja värskete salatite maitsestamiseks kui ka praadimiseks ja küpsetamiseks. Ainulaadse mono- ja polüküllastumata rasvhapete tasakaalu poolest sobib nimetatud õli ka väga hästi kuumtöötluseks.

Septembris pakume Emile Noël’i oliiviõlisid 20% soodsama hinnaga, millele lisandub ka 7% püsikliendisoodustust.

Oliiviõli Extra Virgin 1 liiter 
Hind septembris 13.60 eurot, hind püsikliendile 12.65, tavahind 17.00
Oliiviõli Extra Virgin Green Fruity 1 liiter
Hind septembris 14.64 eurot, hind püsikliendile 13.62, tavahind 18.30
Oliiviõli Extra Virgin Ripely, 1 liiter 
Hind septembris 13.20 eurot, hind püsikliendile 12.2, tavahind 16.50
Oliiviõli Extra Virgin Fruity 1 liiter 
Hind septembris 13.20 eurot, hind püsikliendile 12.28, tavahind 16.50

Vaata ka teisi septembrikuised sooduspakkumisi erinevatele Emile Noël'i toiduõlidele siit.


LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid