/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
09 aprill
2015

Soovid paremat tervist? Alusta seedimise parandamisest!

Juba Vana-Kreeka arst, arstiteaduse ja kutse-eetika rajaja Hippokrates ütles: „Kõik haigused algavad kõhust!“. Ka traditsioonilise India tervisesüsteemi ajurveda järgi on meie ilu, energia ja hea tervise aluseks korralikult töötav seedimine ning haiguste põhjuseid tasub otsida just kehvasti toimivast seedesüsteemist. Seedimist aitavad parandada mõned väga lihtsad muudatused.

Seedesüsteemi ülesanne on omastada toidust toitaineid ning väljutada organismist toksiine. Kui seedimine on kehv, ei omasta me toitaineid nii hästi ning kui me ei omasta piisavalt olulisi ja vajalikke toitaineid, ei saa me olla ka terved, isegi kui sööme ainult puhtaid ja tervislikke toiduaineid.

Kehvasti töötava seedesüsteemi mõned näited on kõhukinnisus või -lahtisus, gaasid, puhitused ja röhitised, kõrvetised ja maosisu tagasivool söögitorru, pea- või kõhuvalu, ärrituvus, nahaprobleemid, energiapuudus jne. Kui selliste sümptomite korral seedimise parandamiseks midagi ette ei võeta, võib see viia krooniliste terviseprobleemideni.

Seedimise toetamine ja parandamine on kõige olulisem asi, mida saame oma tervise heaks teha. Tänapäevase kiire ja infoküllase elu juures vajab veidi toetust paljude seedesüsteem. Eriti kui toidulaual on rohkesti valmistoite, rafineeritud süsivesikuid ja suhkrut, süüakse toite, mille suhtes ollakse tundlikud, tarbitakse palju alkoholi, ei liiguta piisavalt ning elatakse stressirohkelt. Seedefunktsiooni on võimalik parandada mõningate väga lihtsate muudatustega.

1.      Vähenda stressi ja vaata üle oma söömisharjumused

Kui su keha on stressis, ärevil ja pinges, ei jätku sellel enam energiat seedesüsteemi korralikult tööshoidmiseks. Nii ei suudagi seedeorganid stressis kehas korralikult toiteineid lagundada, omastada ja rakkudesse viia.

Meil kõigil on palju tegemist ning paraku kipume tihti sööma kiirustades. Jälgi ennast, kuidas ja millal sa sööd ning millega samal ajal tegeled? Kas sa istud taldrikuga arvuti taga või lösutad diivanil, mobiiltelefon teises käes? Võta söömiseks aega! Istu korralikult laua taga ja keskendu ainult söömisele. Tunneta toidu lõhnu ja maitseid ning mälu rahulikult, see aitab aktiveerida seedeensüüme. Teadlikult söömisele pühendudes keskendub sellele ka aju ning ei ole ohtu üle süüa.

Oluline on süüa alles siis, kui kõht on tühi. Pigem söö korraga vähem ja sageli (kolm põhitoidukorda ja kaks vahepala päevas), sest nii püsib veresuhkur tasakaalus ega teki isusid. Süües siis, kui kõht ei ole veel täielikult tühi, võivad sind hiljem vaevata puhitised ja gaasid. Seda sellepärast, et varem söödud toit ei olnud veel täielikult ära seeditud. Kui kõht on tühi, siis on seedeensüümid piisavalt tugevad, et uut toitu seedima hakata.

Veel tasub jälgida, mida sa koos sööd. Näiteks puuviljad peaksid kindlasti olema eraldi toidukord, mitte magustoit, sest need seedivad kiiremini kui liha.

2.      Lisa menüüsse ensüüme ja probiootikume

Soolestiku ülesanne on teha vahet, kas sinna saabuv hüljata või omaks võtta. Seega on seedetrakt tähtis immuunorgan. Meie sees on miljardeid mikroorganisme, palju rohkem, kui on kehas rakke. Nende arvukus suureneb maost jämesoole suunas. Selles mikroobide massis peavad teatud bakterid domineerima, et suudaksime säilitada oma füüsilise ja psüühilise tervise.

Soolestiku mikrofloora lõhustab valke, süsivesikuid ja rasvu, töötab välja kasulikke bioaktiivseid aineid, neutraliseerib toksiine ja kasulikke aineid, hoiab normaalsena vere kolesteroolitaset, soolestiku gaasisisaldust, tagab ainevahetuse ja hormonaalse tasakaalu stabiilsuse jne. Mikrofloora on otsekui immuunsüsteemi esimene kaitsevall. Immuunsüsteemi aitavad tugevdada ja soolestiku mikrofloorat tasakaalustada Biolatte probiootikumid.

Biolatte piimhappebakterid soodustavad mao-sooletrakti sisu liikumist ja regulaarset väljaheidete väljutamist ning eemaldavad organismist kahjulikke aineid. Samuti soodustavad probiootikumid heade bakterite kasvu ning toitainete, vitamiinide ja mineraalide omastamist. Lisaks probiootikumidele pakume Biomarketis Jacoby piimhappebakteritega hapendatud mahlasid – valge peakapsa (pildil) ja punapeedimahla ning köögiviljakokteili, milles on tomatit, porgandit ja peeti, kurki ja sellerit, hapukapsast ja sibulat, sidrunit ja aedtilli. Kõhule teevad head ka probiootikumidest tulvil toiduained, näiteks hapendatud köögiviljad.

Keha toodab seedeensüüme, mis aitavad toitu lagundada ning sellest toitaineid omastada. Stress, ebatervislik toit, ülesöömine, vähene liikumine jne vähendavad ensüümide teket. Samuti väheneb ensüümide tootmine vananedes. Seedimist aitavad parandada Biolatte ensüümid. Rohkesti seedimist soodustavaid kiudaineid ja ensüüme, samuti külluslikult vitamiine ja mineraale sisaldavad ka idandid. Biomarketist leiad BioSnkacky idandustarvikud ja seemnesegud

3.      Puhasta organismi ja väljuta jääkaineid

Aeg-ajalt on hea teha seedimise toetamiseks puhastuskuure. Eriti kevadel, sest talvel on meie toidulaud olnud toekam, oleme söönud vähem värsket ja samuti vähem liikunud. See on pannud seedimisele ja keha puhastusorganitele – maksale, neerudele ja lümfisüsteemile – suurema koormuse.

Organismi puhastaja ja seedimise tasakaalustajana toimib Pukka filtreerimata külmpressitud aaloemahl. Aaloe sisaldab rohkesti viskoosset taimeliimi ja taaselustavaid polüsahhariide, mis aitavad taastada ja uuendada kahjustunud limaskesti. Mahl tasakaalustab seedimist, puhastab maksa, leevendab põletikke, sobib hästi mao ülihappesuse korral ning on kergelt lahtistava toimega, kuna stimuleerib sapi tootmist maksas. Pukka aaeloemahlal on ka põletikuvastane toime. Ainult aaloetaime geelist, mitte lehtedest valmistatud mahl ei maitse kibedalt. Rüüpa 3-6 spl (45-90 ml) aaloemahla päevas (enne sööki).

Tõhusad organismi puhastajad on spirulina ja klorella vetikad. Need on ühed toitainetihedamad toiduained maailmas, sisaldades rohkesti taimset valku, vitamiine ja mineraalaineid, samuti klorofülli. Vetikad aitavad tugevdada immuunsust, suurendada energiat ja vastupidavust, turgutada närvisüsteemi, kosutada verd ja korrigeerida toitainevaegust. Spirulina sobibki enam viimaseks ning klorella rohkem organismi puhastamiseks, kuna sisaldab rohkesti klorofülli. Klorofüllil on antibakteriaalne toime, mis mõjub mürkaineid väljutavalt, korrastab soolestiku tööd ning vähendab halba suu- ja kehalõhna. Vetikad on saadaval nii tablettide kui pulbrina, mis sobib jookide ja toitude sisse.

Tõhusad puhastajad on ka õrnrohelistest võrsetest valmistatud klorofülli- ja valgurohked nisu- ja odraorase pulbrid, mis  sisaldavad rikkalikult vitamiine, mineraalaineid ja aminohappeid. Tänu rohkele klorofülli sisaldusele puhastavad orasepulbrid võimsalt organismi ning tugevdavad verd ja immuunsust. Odraoras mõjub rahustavalt, lõdvestavalt, aitab unehäirete ja hüperaktiivsuse korral ning aitab maandada stressi. Nisuorase toime on vastupidiselt toniseeriv ja energiat andev. Saadaval pulbrina, mida lisa mahla, smuuti või mõne sobiliku toidu sisse.

Puhastuskuuriks sobib hästi veel Bioenergie rohelise mineraalsavi pulber (pildil). Mineraalsavi aitab tasakaalustada organismi happelisust, mõjub toetavalt seedimisele ning tugevdab immuunsust. Mineraalsavi jook teeb enesetundele head ka pärast liigset toidu või alkoholi tarbimist. Sega 1-2 tl rohelist mineraalsavi klaasi toasooja veega ja lase mõned minutid seista. Joo hommikuti umbes tund aega enne sööki (sete jäta joomata) või päeva jooksul. Kuurina tarvita kuu aega ning jäta enne uue kuuri alustamist vähemalt 10-päevane paus.

Ideaalsed soolestiku puhastajad on ka kiudainerohked chia- ehk õlisalvei seemned (pildil). Need sisaldavad rohkesti toitaineid, antioksüdante, oomega-3-rasvhappeid ja mineraale. Kiudained aitavad vähendada põletikku ja kolesterooli taset ning parandada soolte tööd. Chia-seemned tekitavad täiskõhutunde ning annavad organismile pikkamisi vabanevat energiat, aeglustades süsivesikute imendumist soolestikust ja reguleerides veresuhkru taset. Eriti head abilised on chia-seemned kõhukinnisuse korral. Chia-seemned on tervislik lisand pudrule ja küpsetistele ning jogurtile või smuutile. Vedelikus leotatuna muutuvad seemned geeljaks massiks, mistõttu saab neid kasutada ka lihtsate tarretiste valmistamiseks.

Ideaalne kiudainete allikas on samuti kõrbe-teelehe seemnekestad, mida pakume Biomarketis kahel kujul – puhaste seemnekestadena ning koos mustikapulbri ja piimhappebakteritega Biolatte Havitalli nimelises segus. Seemnekestad parandavad soolestiku tööd ja pehmendavad väljaheiteid, abistades kõhukinnisuse korral. Seemnekestade kiud puhastavad soolestikku, sidudes endaga kahjulikke ühendeid ja mittetäieliku ainevahetuse toksilisi jääke. Sega 1-2 tl seemnekestasid vähemalt 250 ml vedelikuga. Sobivad ka magustoitude ja suppide paksendamiseks ning küpsetistesse.

4.      Erguta seedetegevust taimedega

Ajurveda kõige tuntum retsept soolestiku puhastamiseks ja seedimise soodustamiseks on triphala-segu, mis sisaldab kolme toitvat ajurveda taime – amalaki õislehik, tindipähkel ja Siiami terminaalia. Pukka toidulisand Wholistic Triphala paneb soolestiku korralikult tööle, puhastab maksa ning aitab jääk- ja mürkained kehast välja viia. Antioksüdantide rohket segu kasutatakse loiu seedimise, kõhukinnisuse, gaaside, kõhuvalu ja seedehäirete korral.

Juba alates 18. sajandist on kõhu rahustamiseks ja seedimise korrastamiseks kasutatud bittereid. Oma mõru maitsega ergutab see jook esmalt keelel asuvaid maitsenäsasid ja nende kaudu juba toidu seedimiseks vajalike vedelike eritumist seedekulglas. WALA bitter-kõhueliksiiris (pildil) olevad ema-, ingveri- ja kalmusejuur, koirohuürt ja musta pipra viljad ergutavad seedetegevust tõhusalt ning toovad leevendust ka seedehäirete, kõhupuhituse, iivelduse ja isutuse korral. Taimede tõmmis on tehtud värskes allikavees, millele on lisatud väike kogus roosuhkrut ja sidrunhapet. WALA bitter ei sisalda alkoholi ja sobib ka 6–12-aastastele lastele.

5.      Joo rohkesti mullideta sooja vett ja liigu

Vesi aitab kehast viia välja jääkaineid, seepärast joo päevas vähemalt kaks liitrit mullideta sooja vett. Külma vett juures koguneb ajurveda järgi organismi liigselt niiskust, mis võib kergitada kaalu. Joo vedelikku söögikordade vahepeal, mitte vahetult enne või pärast sööki ega söögi ajal, et mitte lahjendada maomahla. 

Hommikut alusta tõusmise järel samuti klaasi puhta sooja veega, et äratada enne sööma asumist seedeorganid üles. Eriti kasulik on pigistada vette sidrunimahla, mis sisaldab rohkesti C-vitamiini. C-vitamiin aitab kaasa keha puhastumisele, toetades glutatiooni tootmist. See aine toetab keha võimet väljutada toksiine.

Et muuta veejoomine lihtsamaks, osta endale veepudel, mis sulle tõeliselt meeldib, sest kaunist pudelit kannad sa meelsamini kaasas ja käsi sirutub selle poole sagedamini. Flaska võluväega tugevast klaasist veepudelid (pildil) on nii kenad ja lõbusad, nii et sellist pudelit ei raatsi käest pannagi.

Head kaaslased puhastuskuuri ajaks on veel Yogi Tea puhastav tee, puhastav tee sidruniga ja kõhutee ning Energia talu organismi puhastav tee, saledustee ja seedimistee. Need teesegud sisaldavad mitmeid taimi ja vürtse, mida on rahvameditsiinis kasutatud organismi puhastumise ja ainevahetuse korrastamise toetamiseks aastasadu.

Päikselised kevadilmad lausa kutsuvad õue ja liikuma. Liikumine paneb vere kiiremini käima ja rikastab verd hapnikuga, aidates organismis toitaineid laiali viia ja kehast toksiine väljutada. Selleks ei pea tegema sugugi rasket trenni, vaid piisab ka kõndimisest. Oluline on ainult liikuda vähemalt 30 minutit järjest. 

Fotod: Stocksy, Biomarket, WALA, Flaska

LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid