/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
30 aprill
2017

Luubi all on gluteen

Kuigi gluteenitalumatus kõlab kui uus mood, on tegelikult selle taga mitu tõsist tervisehäda, mida leevendab vaid gluteeni täielik ja lõplik välistamine toiduvalikust.  Päris gluteenitalumatuse all kannatajaid ei ole küll nii palju, kui esmapilgul arvata võiks, kuid gluteeni sisaldavate toitude vältimine on üha levinum.  Kui Sind huvitab, mis on gluteen ja milliseid tervisehädasid see kaasa võib tuua, loe edasi ja tee tutvust ka meie maikuise pakkumisega gluteenivabadele toodetele. 

Mis on gluteen? 

Gluteen on teraviljavalk, mida sisaldavad meie põhilised toiduteraviljad nisu, oder ja rukis. Kuigi tehniliselt võttes peaks kaer, meie neljas teravili, olema gluteenivaba, võivad kaeras sisalduvad valgud aveniinid põhjustada gluteeniga sarnaseid talumatusnähte. Niisamuti võib kaer sisaldada nö. teisest gluteeni, olles kasvanud gluteeni sisaldavate viljade lähedal või puutudes töötlemise käigus kokku teistelt viljadelt pärit gluteenijääkidega. Seepärast tasuks gluteeni vältivatel inimestel üldjuhul vältida ka kaera või kaera sobivust teadlikult testida. 

Gluteenitalumatusest tingitud tervisehädad on üha sagenev nähtus, isegi kui kõik, kes seda häda endal ise innukalt diagnoosivad, siiski selle diagnoosi alla ei mahu. Üha enam rafineeritud nisujahutoodest kreenis toidulaud ning viimase sajandi jooksul põhjaliku sordiaretuse läbi teinud nisuvili on tegurid, millele võib omistada põhisüü gluteenist tingitud vaevuste tekkel. Sordiaretuse käigus oluliselt muutunud omadustega nisu ning tööstuslikult toodetud jahutoodetele kerkimise ning parema töödeldavuse nimel täiendava gluteeni lisamine süvendavad probleemi seda enam, mida suurema osakaalu moodustavad meie söögisedelis erinevad nisutooted nagu saiakesed, koogid, pitsa ja pasta.
Kui tõsise talumatuse korral tuleb gluteen toidulaualt täielikult välistada, siis kergema tundlikkuse korral võib abi olla ka gluteeni sisaldavate toitude vähendamine ning jahude puhul lisaainetest koormamata ning vähem töödeldud mahe- ning täisterajahude eelistamisest.  

Gluteenitalumatuse mitu palet 

Kõige tõsiseim gluteenitalumatusest tingitud haigus on tsöliaakia, mis ravi saamata võib pöördumatult kahjustada peensoole limaskesta.
Kuigi Euroopas üldiselt on tsöliaakia diagnoos juba 3-4% elanikkonnast, esineb näiteks Soomes tsöliaakiat vähem – kuni 1% elanikkonnast, Eestis arvatakse olevat aga kuni 1000 selle diagnoosiga inimest, mis on ligi 10% madalam näitaja võrreldes Euroopa keskmisega.
Olles Euroopas üks sagedamini esinevaid kroonilisi haigusi, ongi tsöliaakia kõige enam levinud just parasvöötme maades, kus juba kultuuriliselt ja ajalooliselt on  gluteeni sisaldavate teraviljade tarbimine olnud kordades suurem kui näiteks toiduks gluteenist priid riisi, hirssi ja maisi eelistavate negriidse ja mongoloidse rassi esindjail tavaks.
Kuigi tsöliaakia sümptomid nagu kõhupuhitus, kõhulahtisus, üldine nõrkustunne ning peavalud kuni peensoole limaskesta kahjustumiseni on organismile äärmiselt kurnavad taluda, on tsöliaakia ravi ise üsnagi lihtne – piisab vaid teadlikest elustiilimuudatustest, et välistada toidulaualt täielikult kõik gluteeni sisaldavad toiduained. Nii saab vabaneda tsöliaakiast tingitud vaevustest, kuid seda ainult range ja eluaegse gluteenivaba toitumise toel.  

Muude toiduallergiate hulgas esineb üha enam ka nisust ning teistest teraviljadest tingitud allergiat. Nisuvalguallergia võib olla põhjustatud erinevatest teraviljaproteiinidest nagu albumiinid, globuliinid ning gluteen. Näiteks esineb nisuallergiaga haigetel sageli suurenenud tundlikkus ka teiste teraviljade (rukis, riis, mais, oder, kaer) suhtes. Kui Eestis esineb kõige sagedamini nisu, kaera- ja odraallergiat, siis Põhjamaades ja Saksamaal tuleb kõige enam ette rukki- ja nisuallergiat. Nisuvalguallergia nähud erinevad oluliselt tsöliaakiast põhjustatud kõhuvaevustest: nii võivad esineda nisuvalguallergia alla kannatajal hingamisraskused, kõriturse, nina limaskestade turse, nahalööbed, sügelevad ning vesised silmad, peensoole limaskesta allergia ei mõjuta. Nii nagu muid allergiaid, saab ka nisuallergiat määrata allergiatestidega, raviks on aga analoogselt tsöliaakiaga allergeeniks osutunud teravilja täielik vältimine. Ühte patta neid haigusi aga panna ei saa, sest tsöliaakia ning teraviljaallergia on kaks täiesti erinevate tekkemehhanismide, sümptomite ning diagnoosimeetoditega haigust.  

Eelpool kirjeldatud tõsiste tervisehädade kõrval võib aga piisavalt ebameeldivust tekitada ka gluteenitundlikkus, mis ei ole põhjustatud tsöliaakiast. Kuigi mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkus jätab puutumata peensoole limaskesta, on sellest probleemist põhjustatud vaevused tsöliaakiaga sarnaselt ebameeldivad taluda. Alakõhuvalud, seedimishäired, kõhupuhitus, toitainete omastamise häired on peamised sümptomid, mis võivad aga kiiret leevendust saada, kui gluteen toidusedelist kõrvaldada. 
Kuna mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkuse diagnoosimiseks ei ole tänapäeval veel vajalikke kliinilisi veremarkereid leitud, toimub selle tervisemure diagnoosimine põhiliselt välistusmeetodil, kus peale tsöliaakia ning nisuallergia välistamist pannakse uuritav mõneajalisele gluteenivabale dieedile ning tuuakse siis gluteen väikeses koguses menüüsse tagasi. Kui vahepeal taandunud sümptomid seepeale tagasi ilmuvad, on alust kahjustada mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkust.

Mis on peidetud gluteen?  

Gluteenivabale elule üleminek ei pruugi olla nii lihtne kui esmapilgul arvata võib. Pagaritooted, pitsad ja pastad jäävad toidulaualt välja, see on selge. Kuidas on aga toodetega, kuhu gluteen nii peitu pugenud, et aja teist või luubiga taga?
Kui ise süüa tehes on täpselt teada, mis roa sisse pandud sai, siis poest ostes tuleb oluliselt tähelepanelikum olla. Nii võib gluteeni leida ka näiteks majoneesist, ketšupist ja sinepist, maitsekohvidest, näksidest ja valmistoitudest, aga ka lihatoodetest nagu vosrt, viinerid ja isegi sink. Sel puhul aitab ainult hea silmanägemine ja nõudlik pakendi uurimine.
Pane tähele, et gluteenitalumatusest ärritunud peensoole limaskesta taastumise toeks on tark tavaline toidukaup maheda tooraine vastu vahetada, sest tavapõllumajandusest pärit toiduainetes leiduvad taimekaitsevahendite jäägid võivad niigi kahjustunud limaskesta veelgi enam ärritada.  

Gluteenivaba dieedi pahupool 

Gluteenivabale dieedile asudes võib kergendus esiotsa suur olla – saab ju seni erinevate vaevustega kimpus olnu neist nüüd vabaks. Siiski tuleb aga silmas pidada, et teraviljatoodetest loobumisel on ka teine pool. Saiadest-pirukatest-koogikestest loobumine ei tee muidugi kellelegi kahju, aga kui toidulaualt peavad kaduma ka erinevatest teraviljadest täisteratooted, võib uuele toidusedelile asujal pika peale puudu jääda ennekõike B-grupi vitamiinidest. Seda puudujääki ei pruugi korvata ka gluteenivabaks töödeldud jahude tarvitamine, sest töötluse käigus on koos gluteeniga teraviljatootest kaotsi läinud mitmed kasulikud toitained. Tervisliku toitumise tarvis on tark võtta ühendust toitumisnõustaja või pereõega, kes siis igapäevasesse menüüsse tervislikke alternatiive leida aitavad.    

Gluteenivabad tooted Biomarketis 

Biomarketis pakutavad gluteenivabad tooted tunned ära tänu spetsiaalsele märgistusele toodete hinnasildil. Märgistatud gluteenivabade toodete puhul võid olla täiesti kindel, et need ei sisalda isegi gluteeni jääke. Peale märgistatud toodete on meie valikus veel mitmeid, mille puhul ei ole gluteeni sisaldavaid koostisaineid kasutatud, kuid tootmisprotsessi tõttu võib toode sisaldada gluteeni jääke. Kui need kõhule probleeme ei tekita, siis sellised tooted aitavad üles leida meie teenindajad. 

Maikuus pakume Sulle kena valikut gluteenivabasid tooteid tavapärasest 20% soodsama hinnaga. Vaata meie pakkumist siit.

LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid