/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
02 aprill
2016

Kookosvesi: madala kalorsusega värskendav janukustutaja ja tõhusalt taastav spordijook

Kookosvesi on looduslikult isotooniline madala kalorsusega värskendav jook, mis sisaldab mitmeid kehale väärtuslikke toitaineid. Kookosvees on vähe kaloreid ja rasva, kuid rohkesti väärtuslikke mineraale, näiteks kaaliumit. Viimast sisaldab kookosvesi rohkem kui tavalised kaubanduslikud isotoonilised spordijoogid.
Kulau kookosvesi, mida Biomarketis pakume, annab 100 ml kohta vaid 12 kcal. Süsivesikuid sisaldab see 100 ml kohta 3,2 g, neist 2,5 g looduslikke suhkruid. Võrdluseks sisaldab apelsini täismahl 11,2 g süsivesikuid, neist 9,0 g suhkruid. Mitte lisatud suhkrut, vaid looduslikke puuviljasuhkruid, ent suhkur on suhkur.

100 ml apelsinimahla annab 49 kcal. See teeb madala kalorsusega kookosveest hea janukustutaja muude looduslikest või lisatud suhkrutest liiga magusate jookide asemel.

Kosutab mineraalainetega

Ent kookosvee trump ei ole ainult selle madal kalorsus. Kookosvesi sisaldab ka olulisel hulgal kehale vajalikke mineraalaineid – 250 ml kookosvett katab 13% päevasest kaaliumivajadusest, 14% päevasest magneesiumivajadusest ja 11% päevasest vasevajadusest. Su keha vajab kaaliumit aju ja närvisüsteemi korralikuks tööks, magneesium annab sulle energiat ning ilma vaseta su keha ja ainevahetus lihtsalt ei saa töötada kui õlitatud masinavärk. Kookosvesi sisaldab teisigi olulisi mineraalaineid - naatriumit, kaltsiumit, rauda, mangaani, fosforit jne.

Seegi ei ole veel kõik. Kookosvesi sisaldab ka tsütokiniine, taimseid hormoone, millel on uuringutega tõestatud vananemis- ja vähivastane mõju. Samuti on kookosvees rohkesti antioksüdante, mis aitavad kaitsta keha vabade radikaalide kahjuliku mõju eest. Vabu radikaale toodab keha ise, seega nende kahjuliku mõju neutraliseerimiseks ei ole muud viisi, kui süüa toiduga piisavalt antioksüdante.

Vitamiinidest sisaldab kookosvesi B-grupi vitamiine ja C-vitamiini, mis aitab tugevdada immuunsüsteemi ja kiirendada kehas paranemisprotsesse. B-grupi vitamiinidest on abi ajutegevuse parandamisel, närvisüsteemi tugevdamisel, stressi, ärevuse ja depressiooni korral. Tänu bioaktiivsete ensüümide sisaldusele aitab kookosvesi parandada seedimist ja ainevahetust ning tänu lauriinhappele on kookosel ka tõhus antibakteriaalne, viiruste- ja seentevastane toime. 


Mida tähendab isotooniline jook?

Nagu öeldud, on kookosvesi looduslikult isotooniline jook. Ent mida see tähendab? Meie kehas olevatel vedelikel on spetsiifiline kaal või mass ja rakud neelavad paremini sama raskusega vedelikke. Näiteks vesi on erineva raskusastmega kui vedelikud meie vereringes. Vesi on küll väga kasulik, kuid sportimise järel ei ole puhas vesi siiski parim valik. Vesi taastab vedelikupuuduse, kuid ei aita taastada kehas olulisi aineid, nt magneesiumit ja kaaliumit. Tehes kõvasti sporti, higistades muul moel või olles lihtsalt väljas palava käes pikka aega, on vaja organismi taastamiseks midagi toitainerohkemat kui vesi.

Isotoonilised joogid taastavad kiiresti vedelikud, mis on kaotatud higistamisega. Need annavad ka süsivesikuid, mida keha kasutab energiaallikana. Keha omastab isotoonilisi jooke paremini ja need aitavad kiiremini taastada organismis oluliste ainete tasakaalu. Seepärast ongi kookosvesi populaarne sportlaste seas.

Samal põhjusel on kookosvesi hea taastaja kurnatud organismi jaoks näiteks pärast kõhulahtisust, oksendamist ja palavikku ehk kõhugripi hooajal.  

Kuidas kookosvett valmistatakse?

Kui kookospiima valmistatakse küpsete kookospähklite viljalihast pressides, siis kookosvesi on noorte roheliste pähklite sees olev vedelik. Noored kookospähklid korjatakse ära mitu kuud varem kui tavapärased pruunid pähklid, mida oleme harjunud poelettidel nägema. Noor pähkel on kõrgeima toitainete sisaldusega. Pähkli osa, millest saab küpsedes valge viljaliha, on algul õhuke geeljas kiht, mida saab kergesti lusikaga välja kraapida. Noor roheline pähkel sisaldab kuni 800 ml kookosvett.

Troopikas elavate inimeste jaoks on kookosvesi igapäevane jook nagu Euroopas kohv. Seda peetakse tervislikuks joogiks ja isegi ravimiks paljude tervisehädade korral, näiteks sooleinfektsioonid, neerukivide lahustamiseks jne. 

Kulau kookosvesi tuleb Sri Lankal mahepõllunduslikult kasvanud kookospähklite seest. Palmipuud kasvavad koos teiste taimedega just nagu looduslikus keskkonnas ning neid ei mürgitata ega väetata sünteetiliste ainetega. 

Kookospähklid küpsevad enne vee valmistamist seitse kuud viljakas pinnases, intensiivse päikese ja sooja troopikavihma käes. Kui need on piisavalt küpsed, eemaldatakse vesi pähklitest ettevaatlikult ning seda kuumutatakse vaid mõned sekundid 104 kraadi juures. Pastöriseerimine on paraku vajalik, sest vastasel juhul säiliks kookosvesi ainult paar päeva. Ent minimaalne töötlemine aitab säilitada vees kookose eheda maitse ja kõik väärtuslikud toitained. Kulau kookosvesi ei sisalda mingeid sünteetilisi lisaaineid ehk see on 100% looduslik. 

Aprillis pakume Kulau kookosvett 25% soodsamalt – 1-liitrise kookosvee hind on 3.86 EUR (tavahind 5.15 EUR). Vaata ka teisi sooduspakkumisi!

Selle lisanditeta kookosvee kõrval leiad meie valikust veel Kulau 330 ml maitsestatud kookosveed Renew ja Relax. Esimesele on lisatud antioksüdantiterohkeid arooniaid ja granaatõuna ning teisele leedriekstrakti ja laimimahla. Magustamiseks on mõlemasse lisatud pisut agaavisiirupit.


Fotod: Kulau, Pixabay
LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid