/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
01 mai
2018

Koogile!

Maikuu tähtsaim tähtpäev on muidugi emadepäev, aga küpsetamisega tasub tähistada ka ilusat ilma, kirgast päikest, pakatavaid pungi ja esimesi õisi. 
Valmigu Su kook jahuga või jahuta, suhkru või siirupiga, kanamunaga või guarkummiga, vürstide, matcha või martsipaniga - mais leiad Biomarketist 15% soodsamalt küpsetuskraami igale maitsele. 
Kui aga koogitegu eriti hästi välja kukub, jaga seda ka teistega, kasutades sisuviidet #TervejaRõõmus. 

Jahuga või jahuta?  

Kui Sinu jaoks algab koogitegu jahukotist, proovi vahelduseks asendada osa nisujahust nisujahule näiteks tatra-, odra-, kaera- või hoopis kanepijahuga. Igaühel neist on oma mekk ja iseloom, millest sõltub nii koogi maitse kui kerkimis- ja küpsemisviis.  

Erinevatest aminohapetest tulvil tatar on suurepärane taimse valgu ja kiudainete allikas. Kergelt pähklise ja röstise maitsega tatrajahu on omal kohal venepärases pliini- ja prantsusepärases galetitainas, sobides hästi ka krõbedate tatraküpsiste valmistamiseks.
RemedyWay toortatra hele jahu, 1 kg hind mais 3,99 eurot, hind püsikliendile 3,71, tavahind 4,69 

Kaltsiumirikas odrajahu annab eheda maitse kodusele karaskile ning lisab muudelegi küpsetistele olnud aegade hõngu. Madala gluteenisisaldusega odrajahu nõuab õhulise ja sõreda küpsetise saamiseks tavapärasest veidi enam vedelikku ning kergitusainet.
Raismikuoja talu täistera-odrajahu, 1kg hind mais 1,61 eurot, hind püsikliendile 1,49, tavahind 1,89 

Pähklise maitse ja pehme tekstuuriga kanepijahu sisaldab rikkalikult taimset valku, omega-3 ja -6 rasvhappeid ning kiudaineid. Kuna kanepijahu ei sisalda gluteeni, passib see küpsetistes pigem osaliselt (1/3 kuni ¼ kogu jahu kogusest) nisujahu asendama. Lisa seda tervislikku valguallikat ka jogurtile, smuutile, pannkoogitainasse ja kotlettidesse.  
Tammejuure mahetalu kanepijahu 500g hind mais 3,14 eurot, hind püsikliendile 2,92, tavahind 3,69

Kiudaineterohke ja gluteenivaba kaer varustab organismi immuunsüsteemi toetava beetaglükaaniga, tasakaalustab veresuhkru kõikumist ning stabiliseerib ka kolesteroolitaset. Neutraalse maitsega kaerajahu sobib hästi nii magusatesse kui soolastesse küpsetistesse, kuid pane tähele – kuna kaer ei sisalda gluteeni, kipuvad ainult kaerajahust valmistatud koogid jääma pudedavõitu. Kui gluteeni vältimine ei ole sulle eesmärk omaette, võid kaerajahu parema siduvuse nimel segada osaliselt nisujahuga ning kasutada veidi rohkem vedelikku ja kergitusainet.

Raismikuoja talu täistera-kaerajahu, 1kg hind mais 1,66 eurot, hind püsikliendile 1,54, tavahind 1,95

Nonna Organic öko täistera-odrapannkoogijahu 425g hind mais 1,95     eurot, hind püsikliendile 1,81, tavahind 2,29

Koogipõhi saab küpsetamis- ja jahuvaba, kui kasutad selleks pähkleid ja kuivatatud puuvilju. Toorkoogi põhjale annavad mureda tekstuuri purustatud pähklid, tainamassi hoiavad koos püreestatud datlid, rosinad või viigimarjad. Kreeka pähkel kaalukaubana, hind mais 20,39 eurot, hind püsikliendile 18,96, tavahind 23,99
Datlid kaalukaubana, hind mais 8,15 eurot, hind püsikliendile 7,58 , tavahind 9,59
Kooritud maapähklid kaalukaubana, hind mais 5,78 eurot, hind püsikliendile 5,38, tavahind 6,8
Sultana rosinad 500 g hind mais 4,50 eurot, hind püsikliendile 4,18 , tavahind 5,29
Kookoslaastud, 250g hind mais 3,53 eurot, hind püsikliendile 3,28, tavahind 4,15 

Abiks küpsetamisel 

Ka kodune kondiiter vajab teinekord abiaineid. Looduslikud lisaained aitavad küpsetisi kergitada ning kooke tarretada ja paksendada. Vanaemade köögikapist tuttav veinikivi toimibki küpsetiste kergitajana. Punavetikatest valmistatav taimne tarrendaine agar-agar tarretab erinevaid tarretisi ja maiustusi nagu marmelaadid ja sefiirid. Guaraanapõõsa seemnetest saadav taimne paksendaja sobib magustoitude, dipikastmete, suppide, kastmete ning munavabade küpsetiste, aga ka ahju- ja köögiviljaroogade paksendamiseks.
Arche agar-agar, 30g, hind mais 3,39 eurot, hind püsikliendile 3,15 , tavahind 3,99
Arche veinikivi küpsetuspulber, 3x18g hind mais 1,23 eurot, hind püsikliendile 1,15, tavahind 1,45
Arche guarkummi 125g, hind mais 4,93 eurot, hind püsikliendile 4,58, tavahind 5,8

Šokolaadist ei saa üle ega ümber  

Šokolaadiste küpsetiste austaja teab, et küpsetusšokolaad ehk kuvertüür teeb küpsetamise lihtsamaks, kuna erinevalt tavalisest šokolaaditahvlist käitub küpsetamiseks mõeldud kuvertüür kuumutamisel stabiilsemalt, vältides hilisemaid ebameeldivaid üllatusi.
Kui aga soovid oma šokolaadi otsast peale ise valmistada, leiad mais me poodidest soodushinnaga kakaovõi ja -pulbri.
Vivani tume kuvertüür 200g, hind mais 3,99 eurot, hind püsikliendile 3,71, tavahind 4,69
Vivani valge kuvertüür 200g, hind mais 3,99 eurot, hind püsikliendile 3,71, tavahind 4,69
Supernutrients kakaovõi, 250g hind mais 8,15 eurot, hind püsikliendile 7,58, tavahind 9,59
Naturata kakaopulber, 125g, 10-12% rasva, hind mais 2,51 eurot, hind püsikliendile 2,33 , tavahind 2,95 


Kingi mulle suhkrusai!

… ütleb üks armas vana luulerida. Paraku on suhkrumoe uued tuuled valge suhkru ammu koogilavalt minema pühkinud. Nüüd teevad ilma hoopis kookospalmi õienektarist ammutatud kookospalmisuhkur, vahtramahlast keedetud siirup ning suhkrulehest valmistatud steevia. Kui aga kook kindla peale suhkrut nõuab, võiks vanamoodsale valgele eelistada vähem rafineeritud toor-roosuhkrut.  
Toor-roosuhkur kaalukaubana, hind mais 2,97 eurot, hind püsikliendile 2,76, tavahind 3,49

Paraguai suhkruleht on mitmete põlisrahvaste juures traditsioonilist kasutust leidnud looduslik magusaine. Lõuna-Ameerikast pärit suhkrulehe magusus tuleneb väga kõrgest stevioglükosiidi sisaldusest, mille ekstrakt on väidetavalt ligi 300 korda magusam kui suhkur. Steviosiid annab küll keelel magusa maitseaistingu, kuid on peaaegu kalorivaba. Lisaks on sellel mitmeid kasulikke omadusi: see ei kasvata suhkru kombel kehakaalu, kuid reguleerib veresuhkru taset, mõjub hästi kõhunäärme tegevusele ja soodustab seedimist, on immuunsust tõstev ja antibakteriaalne.
Bioenergie suhkruasendaja steeviaga, 700g hind mais 12,49 eurot, hind püsikliendile 11,61, tavahind 14,69

Rikkalikult karamellise maitsega kookospalmisuhkrut saadakse kookospalmi õienektarist ning erinevalt tavalisest rafineeritud roosuhkrust on selles säilinud mitmed vitamiinid (B-grupp, C) ja mineraalained (tsink raud, kaalium, naatrium, magneesium jms). Palmisuhkru kasuks räägib ka tema madal glükoosisisaldus ja glükeemiline indeks, mis aitab vältida veresuhkru järske kõikumisi. 
Biona kookospalmisuhkur 500g, hind mais 7,22 eurot, hind püsikliendile 6,71, tavahind 8,49

Vahtrasiirup on Kanada indiaanlaste traditsiooniline magusaine. Kanada rahvuspuuks oleva suhkruvahtra mahlast valmistatakse vee eraldamise teel sahharoosirikas siirup. Siirupil on erinevad kvaliteediklassid, näiteks klass A on puhtam ja heledam ning klass C on tumedam ja karamellisem. Vahtrasiirupi suhkrusisaldus on u 66% ning fruktoosi ja glükoosi sisaldab see samas vahekorras nagu sahharoos ehk 1:1. Lisaks suhkrule sisaldab vahtrasiirup ka looduslikke mineraalaineid, mille kogus sõltub pinnasest, kus puud on kasvanud. Naturata vahtrasiirup A, 250ml hind mais 8,32 eurot, hind püsikliendile 7,74, tavahind 9,79 

Koogi tegu ja nägu

Kui koogitegu algab suhkrust ja jahust, siis teo ja näo annavad küpsetisele juba hoopis põnevamad lisandid. Mandlivõie, meemartsipan ja matchapulber on igaüks omamoodi tegelased, mille lisamine küpsetisele ainuomase maitse annab. Lisa mandlivõiet cookietainasse, meemartsipani puuviljakoogi sisse ning matchat biskviidile või küpsistele. Kardemon ja kaneel passivad aga ühtviisi nii vanaema pärandatud retseptidesse kui uuema aja maiustustele lisamiseks. Horizon valge mandlivõie, 330g hind mais 13,09 eurot, hind püsikliendile 12,17, tavahind 15,40
Lubs meemartsipan, 100g hind mais 3,39 eurot, hind püsikliendile 3,15, tavahind 3,99
Arche matcha pulber küpsetamiseks, 75g, öko hind mais 15,04 eurot, hind püsikliendile 13,98, tavahind 17,69
Lebensbaum Tseiloni kaneel (jahvatatud), 50g hind mais 2,88 eurot, hind püsikliendile 2,68, tavahind 3,39
Lebensbaum kardemon, 50g, hind mais 4,46 eurot, hind püsikliendile 4,15, tavahind 5,25

Vaata kõiki maikuiseid sooduspakkumisi siit. 

LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid