/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
01 detsember
2016

Koogiaeg on käes!

Kes meist ei armastaks kooki? Millist, see on juba järgmine küsimus. Kellele šokolaadist rõkkav, kellele pähklitest pungil, kellele õhuline-vahuline, kellele mahlakalt puuviljane. Üks koogisõber küsib gluteenivaba, teine aga otsast lõpuni veganit kooki.
Otsid Sa küpsetusšokolaadi, mandlijahu või hoopis agar-agarit ja viinakivi - Biomarketist leiad detsembris soodushinnaga koogimaterjali igale maitsele. 

Šokohooliku salavarud

Võib arvata, et šokolaadikoogil on sõpru niisama palju kui kõikidel teistel kookidel kokku. Kõikide šokolaadisõltlaste rõõmuks on aga šokolaadikookide retsepte ilmas nii palju, et jagub või aasta igale päevale. Sügavmust šokolaadikiusatus pakaselise talveõhtu lohutuseks ning õhkõrn valge šokolaadi-toorjuustukook kargeks suusapäeva lõpetuseks – šokolaadisõber ei väsi leiutamast igale koogile oma otstarvet.

Hästi õnnestunud šokolaadikoogi aluseks on kvaliteetne küpsetusšokolaad ehk kuvertüür. Kuvertüür on spetsiaalselt köögis kasutamiseks mõeldud šokolaad, mis sisaldab tavalise söögišokolaadiga võrreldes rohkem kakaovõid ja sulab seetõttu ühtlasemalt. Ka käitub küpsetusšokolaad küpsetiste sees stabiilsemalt, välistades ebameeldivad üllatused, mida võib ette tulla kasutades tavalisi maiustamiseks mõeldud šokolaaditahvleid.
Kui tavaliselt sisaldab šokolaad lisaks kakaopulbrile, kakaovõile ja suhkrule ka lehmapiima, siis veganite tarvis kasutatakse šokolaadides, sh ka kuvertüüris taimseid piimasid. Nii leiab näiteks Vivani valikust ka riisipiima sisaldava kuvertüüri.
Tihti nõuab retsept šokolaadi sulatamist koos rasvainega, enamasti võiga. Kes võile taimseid rasvu eelistab, võib valida kookosõli, mis lisab koogile vaevutuntavalt delikaatse kookosemeki.   

Vivani mõrušokolaad (kuvertüür) 200g tavahind 4.49 eur, hind detsembris 3.59, hind püsikliendile 3.34
Vivani piimašokolaad (kuvertüür), 200g  tavahind 4.49 eur, hind detsembris 3.59, hind püsikliendile 3.34
Vivani riisipiima šokolaad (kuvertüür), 150g tavahind 3.89 eur, hind detsembris 3.11, hind püsikliendile 2.89
Vivani valge šokolaad (kuvertüür), 200g  tavahind 4.49 eur, hind detsembris 3.59, hind püsikliendile 3.34
Naturata kakaopulber, 125g tavahind 2.80 eur, hind detsembris 2.24, hind püsikliendile 2.08
Supernutrients kookosõli 500ml tavahind 15.05 eur, hind detsembris 12.04, hind püsikliendile 11.20

Kergita ja tarreta

 Kirgaspunane kirsitarretis ja nõtkelt vetruv šarlott saavad mõlemad oma uhke rühi tarrendainelt, olgu see siis loomne või taimne. Pruun- ja punavetikatest valmistatav agar-agar on erinevalt loomsest želatiinist täielikult taimne toode ning passib seetõttu ka taimetoitlasest küpsetaja köögikappi. Täielikult maitsetu agar-agar sobib ühtviisi hästi tarretama nii soolaseid kui magusaid roogasid.
Viinakivi on viinhappe ja kaaliumhüdroksiidi segu, mida saab kasutada nii küpsetuspulbrina kookides, stabilisaatorina munavalgete vahustamisel ning suhkrusiirupi kristalliseerumise vältimiseks. 
Õunapektiin on õuntest saadud tardaine, mis aitab paksendada vedelavõitu keediseid. Nii saab näiteks muidu vedelast mustikamoosist pektiini lisamisel mõnusalt saiale määritava moosi. 

Arche agar-agar 30g tavahind 3.99 eur, hind detsembris 3.19, hind püsikliendile 2.97
Arche viinakivi küpsetuspulber 3x18g tavahind 1.34 eur, hind detsembris 1.07, hind püsikliendile 1.00
Arche tardaine õunapektiiniga 22g tavahind 1.85 eur, hind detsembris 1.48, hind püsikliendile 1.38
Arche kuivpärm 9 g tavahind 0.99 eur, hind detsembris 0.79, hind püsikliendile 0.74

Katseta erinevaid jahusid!

Tavapäraselt algab küpsetamine ikka jahust. Et aga jahu alati peen nisupüül ei pea olema, võtab veel harjumist. Gluteenitalumatuse diagnoos paneb eelistama gluteenivabasid jahusid, uudishimu ja katsetamislust kutsub aga proovima täistera- ja pähklijahusid. Nii või naa saad uute jahudega kätt proovides tulemuseks kindlasti mitmekülgsemad küpsetised. Küll aga tasub teistest jahudest küpsetamisel jälgida iga jahu omapära ning vajadusel jahusid parima tulemuse nimel segada. Silmas tasub pidada sedagi, et muudest jahudest küpsetamisel võib vaja minna enam vedelikku ja kergitusainet.


Õige pühadesai valmib muidugi peenekoelisest nisupüülist. Täisteranisujahu kergelt pähkline mekk ja teraline tekstuur sobib esile tõstma rustikaalsema mekiga pirukapõhju. Suure valgusisaldusega speltajahu annab küpsetistele krõbeduse ja mureduse, sobides samas ka kenasti pärmitaina valmistamiseks.
Anfang mahe nisupüül 1kg tavahind 2.39 eur, hind detsembris 1.91, hind püsikliendile 1.78
Anfang mahe speltapüül 1kg tavahind 3.99 eur, hind detsembris 3.19, hind püsikliendile 2.97
Anfang mahe täistera-nisujahu 1kg tavahind 3.59 eur, hind detsembris 2.87, hind püsikliendile 2.67
Anfang mahe täistera-speltajahu 1kg tavahind 2.00 eur, hind detsembris 1.60, hind püsikliendile 1.49

Kiud- ja mineraalaineterikas ning B-grupi vitamiinidest tulvil täistera-rukkijahu töötab vähese gluteenisisalduse tõttu kõige paremini koos teiste jahudega. Kergelt magusapoolse, linnaselise maitsega rukkijahu passib hästi kodumaistest marjadest või puuviljadest valmistatud kookidesse.
Anfang mahe täistera-rukkijahu 1kg tavahind 2.00 eur, hind detsembris 1.60, hind püsikliendile 1.49

Kiudaineterohke kaerajahu aitab stabiliseerida kolesterooli ning alandada vererõhku. Kuigi gluteenivabale kaerale omistatakse mitmeid tervisele soodsaid toimeid, võivad kaeras sisalduvad prolamiinivalgud siiski tekitada vaevusi gluteenitalumatuse all kannatajaile. Terviseprobleemide puudumise korral tasub aga selle mahedamaitselise jahuga kindlasti tutvust teha.
Anfang mahe kaerajahu 1kg tavahind 2.39 eur, hind detsembris 1.91, hind püsikliendile 1.78

Erinevatest aminohapetest tulvil tatar on suurepärane taimse valgu ja kiudainete allikas. Kergelt pähklise ja röstise maitsega tatrajahu on omal kohal venepärases pliini- ja prantsusepärases galetitainas, sobides aga hästi ka krõbedate küpsiste valmistamiseks.
Remedyway toortatra tume jahu 0,5 kg tavahind 2.69 eur, hind detsembris 2.15, hind püsikliendile 2.00

Mandlijahu on mandlitest jahvatatud valgurohke jahu, milles rikkalikult monoküllastumata rasvhappeid, mineraalaineid ning B- ja E-rühma vitamiine. Tervislik, kuid kaloriteküllane mandlijahu aitab küpsetada sõredaid vormikooke ning sobib gluteenitalumatuse puhul riivsaia asemel lisaaineks ka lihapallidesse ja kotlettidesse.
Kiudaineterohke ja gluteenivaba kookosjahuga saab lisaks küpsetamisele ka paneerida ning suppe ja kastmeid paksendada. Madala süsivesikutesisalduse tõttu sobib kookosjahu ka veresuhkru järsu kõikumisega kimpus olijaile.
Mandlijahu, 1 kg tavahind 27.39 eur, hind detsembris 21.91, hind püsikliendile 20.38
Kookosjahu, 1 kg tavahind 4.69 eur, hind detsembris 3.75, hind püsikliendile 3.49
Mandlite ja metspähklite jõulukuise sooduspakkumise leiad siit. 

Jõululõhnad köögis

Küpsetistes kasutatavad kardemon ja kaneel paiskavad õhku eksimatut jõuluhõngu. Kasuta kardemoni kohevas pühadesaias ning kaneeli hõrkudes kaneelirullides, lisa kardemoni kuumale teele või puista kaneeli hommikukohvi peale - nii saad õhku jõululõhna ning suhu pühademaitse. 

Lebensbaum kardemon 50g tavahind 5.25 eur, hind detsembris 4.20, hind
püsikliendile 3.91
Lebensbaum jahvatatud kaneel 50g tavahind 3.19 eur, hind detsembris 2.55, hind püsikliendile 2.37  

Vaata meie teisi jõulukuu pakkumisi siit
LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid