/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
24 jaanuar
2014

Eeterlike õlidega talviste tõbede vastu

Kuidas külmal ajal organismile soojust lisada ning hoolitseda selle eest nii, et jääda terveks? Organismi aitab hästi turgutada aroomiteraapia, siin on külmaks talveks mõned soovitused. 
Looduslike eeterlike õlide kasutamist keha ja vaimu heaolu ning tasakaalu toetamiseks kutsutakse aroomiteraapiaks, mis oma üle 5000-aastase ajalooga on üks vanimaid holistilisi tervendamismeetodeid. Kiire elutempo ja kasvava stressitaseme juures pakub aroomiteraapia väga lihtsat võimalust enese turgutamiseks ja rutiinist välja lülitamiseks kodust lahkumata.

Eeterlikud õlid toimivad mitmel moel

Aroomiteraapia aluseks olevad eeterlikud õlid pärinevad taimede õites, lehtedes, vartes ja juurtes olevatest aromaatsetest ühenditest. Puhtad looduslikud eeterlikud õlid imenduvad organismi hingamisteede ja naha kaudu. Need tasakaalustavad emotsioone ja hingeseisundit, tõstavad keha vastupanuvõimet, leevendavad stressi, elustavad ja värskendavad ning puhastavad ümbrust. Võimalusi eeterlike õlide kasutamiseks on mitmeid.

Talveks sobivad hästi järgmised eeterlikud õlid:

  • Lavendel – eeterlike õlide emaks nimetatav õli hoolitseb keha, hinge ja vaimu eest. Antiseptiline, rahustav, valuvaigistav, toniseeriv, palaviku ja viiruste vastane, sobib ka rasedatele ja lastele.
  • Tüümian ehk liivatee – rahustav ja lõõgastav, sobib ka lastele, hingamisteede- ja kõhu-, liigeste- ja lihastevaevuste korral.
  • Teepuu – antiseptiline, puhastav, toniseeriv, bakterite, viiruste ja seente vastane, sobib külmetushaiguste korral ja kasutatakse paljude põletikuliste haiguste korral. Võib panna otse nahale, kuid võib siiski nahka ärritada.
  • Eukalüpt – jõuduandev, ruumi puhastav, sobib külmetuse korral, põletikuvastane, antiseptiline. Ahtalehise eukalüpti õli on mahedam kui sinise eukalüpti õli ning sobib paremini väikelastele.

Eeterlike õlide kasutusviise:

  • Inhalatsioon – bronhiidi, köha, viirushaiguse või gripi korral võta 5-6 tilka lavendli eeterlikku õli 3-4 liitri auruvanni vee kohta.
  • Määre – külmetushaiguste või seedevaevuste korral võta 6-12 tilka (lapsele 6 tilka või veelgi vähem) liivatee eeterlikku õli 50 ml mandli baasõli kohta ja määri rindkerele või kõhule.
  • Lavendlivann – unetuse, neerupealsete ja põiehädade korral lisa 8-10 tilka lavendli eeterlikku õli vannivette.
  • Nohu korral – hõõru tilga eeterliku õliga ninajuurt. Sule silmad, et vältida ärritust.
  • Tugeva peavalu korral – lisa 10 ml baasõlisse 10 tilka eukalüpti eeterlikku õli, masseeri määrdega põski ja laupa.
  • Vann külmetuse korral – lisa vanniveele 4-7 tilka eukalüpti eeterlikku õli.
  • Ruumide puhastus – lisa pesemisvahendi sisse kuni 10 tilka teepuu eeterlikku õli. Ruumi lõhnastamiseks lisa 1-2 tilka eeterlikku õli aroomilampi või aroomikivile.

Keha- ja massaažiõli valmistamine

Lisa 100 ml baasõli kohta 5-10 tilka eeterlikku õli. Õli imendub nahka kõige paremini siis, kui nahk on niiske. Seega sobib kehaõli kasutada vahetult pärast vanni või dušši.

Eeterliku õli kasutamine vannivees

Eeterlik õli tuleb vannivette lisamiseks lahustada enne muus vedelikus, sest õli ei lahustu vees. Selleks võta umbes 2 spl koort või mett, vedelseepi või meresoola ja lahusta õli selles. Täisvannile lisa 5-15 tilka, istevannile 3-5 ja jalavannile 3-5 tilka eeterlikku õli.

Fotod: Primavera Life 

LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid