/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
07 juuni
2016

Fish4ever - kalatooted hoolivale maitsele

Jätkusuutlik kalapüük ja mahepõllundusest pärinevad lisandid on need kaks vürtsi, mis annavad Ühendkuningriikides rajatud ning maailma eri paigus kohalike kaluritega koostööd tegeva Fish4everi kalakonservidele ainulaadse, ühtmoodi nii maitsemeelt kui südametunnistust rõõmustava meki
Parim tarbijale, kalurile ja keskkonnale

Fish4ever brändi esimeseks märksõnaks ongi jätkusuutlikkus, mis eelkõige tähendab säästlikku kalapüüki, mis omakorda algab kohalike kalameeste toetamisest. Kohalikele väikeettevõtjaile on kalapüük esimeseks ja olulisimaks elatusallikaks, sellest ka nende tähelepanelikkus ja hool kalade püügil. Et vältida kalade ülepüüki ning alamõõduliste isendite ja ohustatud kalaliikide tahtmatut kõrvalpüüki, kasutavad kohalikud kalamehed traditsioonilisi kalapüügiviise nagu liinipüük tuunikalade ning võrgupüük sardiinide ja anšooviste puhul. Kalapüügivahendite valik sõltub konkreetsest kalasordist ning ka kalapüügipiirkonnast, et tagada püügivahendi mõju ja sobivus. Üldjuhul kuuluvad kohalikele väikeettevõtjaile väikesed kalapaadid, millega ei ole võimalik kalu üle mõistliku määra püüda. Jätkusuutlik kalapüük toetab ka kohalikku kogukonda ja keskkonda üldisemalt. 


Kohalikku kalandusettevõtlust aitab edendada ka Fish4ever poolt viljeletav “catch to can” ehk “püünisest purki” põhimõte. Selle tagavad rannikul kalasadamate lähedal asuvad kalatöötlemisettevõtted, kuhu kalapaadid oma saagi otse viia saavad. Fish4ever toetab väikeettevõtteid õiglase töötasu ja töötajate õiguste tagamisega, hoides seeläbi elus kohalikku ettevõtlust, mis omakorda aitab kaasa jätkusuutlikule kalapüügile.
Teine oluline märksõna on kalade konserveerimisel kasutatavad mahepõllumajandusest pärit toiduained nagu õlid, maitseained ja lisandid. Orgaanilisus ei ole Fish4ever’i jaoks lihtsalt suusoe sõnakõlks, vaid südameasi, kuna põllumajanduses kasutatavad kemikaalid jõuavad varem või hiljem jõgesid mööda rannikuvetesse, reostades merd ja kahjustades seeläbi ka kalavarusid. 

Koostööpartnereid üle ilma 

Globaalse haardega Fish4ever teeb koostööd kohalike väikekaluritega üle terve ilma. Nii püütakse Fish4ever konservide tarbeks võõttuunikala 20 kohalike omanduses oleva ja kohalikega mehitatud kalapaadi poolt Assoori saarte lähistelt, sealsamas saab värskelt püütud kala ka konservikarpi pandud. Kulduimtuun ja albacore tuun tulevad kumbki samuti kohalike kalurite töö tulemusena Senegali ja Namiibia rannavetest. Sardiine püütakse nii Põhja-Šotimaa vetes, Biskaia lahes kui Bretagne rannikul Prantsusmaa kõige läänepoolsema tipu lähistel. Anšoovisepüük on sitsiillaste käes, kes need ka kohapeal purki panevad, sama teevad portugallased Kesk-Portugali lähistelt püütud makrellidega. Vaid Peruu kaheksajalad, Islandi krevetid ja Galiitsias orgaaniliselt kasvatatud sinimerekarbid kohtuvad mereannikokteiliks valmimisel Galiitsia konservitehases. Kõik kalad ja mereannid jõuavad tootmisprotsessi värskelt, vahepeal külmutamata, mis omakorda tagab ka konservide tõeliselt puhta ja eristuva maitse. 
Juunikuu on kalakuu

Kala kui toit võib ju olla maitseasi – kellele meeldib, kellele mitte. Kuid päris kindlasti maitseb jätkusuutlikult püütud ja mahedate koostisosadega täiendatud kalakonserv juba ainuüksi tänu neile teadmistele hästi. On puhas rõõm süüa kala, mille püüdmine ei ole kahjustanud maailmamerede heaolu ning millest konservide tootmine on toetanud väikeste kogukondade käekäiku võitluses üha laieneva industrialiseerimisega.

Biomarketi valikust leiad Fish4ever’i konserve kulduim- ja valgest tuunikalast, võõttuunist, Vaikse ookeani lõhest, makrellist, sardiinidest ja anšoovistest ning mereandide segu. Kalakonservid on teretulnud vaheldus suviselt kiirustavas köögis, kus kokkamisele liiga palju aega ja energiat kuutada ei taha. Nii sobivad näiteks suured tuunikalapalad ehtima Nizza salatit ning väiksed tuunikalatükid tuunarillette’i sisse segamiseks, anšoovistest saab ühes peterselli ja küüslauguga kiire pastakastme ning sardiinid passivad hästi krõbeda ciabatta peale saatmaks klaasikest külma valget veini. Kui sul endal kalakonservidega suhe seni veel jahedavõitu on, hoia silm peal Biomarketi facebooki-lehel, kus juunikuu jooksul kindlasti mõned nutikad ja isuäratavad retseptid välja pakume. 

Juunis saad Biomarketis Fish4ever’I kalakonservidega tutvust teha -15% soodsamalt!
Fotod: tootja
LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid