/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
31 mai
2016

Herrens Marki toidulisandid aitavad delikaatsete tervisemurede puhul

Funeni saarel Taanimaal asub üks tark talupidamine, kus keset kümneid hektareid laiuvaid võilille- ja punase ristiku põlde töötatakse loodusega käsikäes ja inimeste tervise hüvanguks. Siiani fermenteeritud võililleekstrakti tootev Herrens Mark on hakanud tegelema süvendatult ka uute taimeekstraktide ja toidulisandite arendustööga, millest viimaseks uudistooteks on punase ristikheina ekstrakt. Nüüd on mõlemad tooted jõudnud ka Eesti huvilisteni, leevendamaks maksa- ja sapimuresid ning menopausiga seotud vaevusi.

Meremehe nõuandest rahvuslikuks uhkuseks

Herrens Marki võililleekstrakti saamislugu ulatub tagasi eelmise sajandi keskpaika, kui tolleaegne taluperemees Martin Lægteskov ühe eaka meremehe soovituse peale oma hädadele värskelt pressitud võilillemahlast leevendust sai. Jutud peremees Lægteskovi paranemisest levisid üle kogu Taanimaa ning oma kogemusi jagades teenis ta rahvasuus välja teadjamehe tiitli. 1965. aastal tuli üha kasvavat nõudlust appi rahuldama Nakkelundi talu pererahvas ning nende käe all sai Funeni võililleekstraktist üle riigi tuntud rahvuslik toidulisand.
1989. aastast tegutsenud Herrens Marki mahetalu peremees Michael Mohr võttis seni Nakkelundi talus valminud Funeni võililleekstrakti tootmise oma kätesse 2010. aastal.  2013. aastal lisandus tootevalikusse ka punase ristiku ekstrakt menopausis naistele.
Herrens Marki mahetalu on ümbritsetud 4 ha võilillest ja 15 ha punasest ristikust. Siin on ka väike mahetoodete pood, kust kohalikud ostavad aastaringi köögivilju. Herrens Marki maheköögiviljade viljelusega alustanud talupidamise juures tegutseb siiani väike mahepood, kust kohalikud köögivilja ostmas käivad, kuid mida aeg edasi, seda enam keskendub Herrens Marki talu ravimtaimedele ja neist valmistatud toidulisanditele.

Võilill – võlulill

Läbi ajaloo on võilille tuntud tema raviomaduste poolest, nii viitavad mitmes keeles rahvasuus levinud nimetused näiteks võililletee tarbimisega kaasnema kippuvale voodimärgamisele (pissenlit pr k). Juba lille ladinakeelse nimetuse taraxacum officinale viimane sõna viitab taime farmatseutilisele väärtusele. Võilille raviomadusi on ära mainitud varastes piiblitekstides ning kasvatatud keskaegsetes kloostriaedades, lillest on lugu pidanud ka araablased ja hiinlased. Võilill on rikas A ja C vitamiini, niatsiini, raua, fosfori, vase ja magneesiumi sisalduse poolest, olles seeläbi oluliseks ravimtaimeks, toetades maksa ja sapi tööd, toimides diureetikumina, stabiliseerides veresuhkurt ja ennetades kõhukinnisust.


Herrens Marki võililleekstrakt – puhas organism ning tegus seedimine

Herrens Marki võililleekstrakt sisaldab tugevaid toimeaineid kogu võililletaimest: nii lehtedest, õitest kui ka juurtest. Juurtest ja lehtedest saadavad mõrumaitselised toimeained tugevdavad sapipõit ja maksa ning aitavad sellega kaasa seedesüsteemi puhastumisele ja tugevdamisele. Ekstrakt stimuleerib neerude tööd ning toimib diureetikumina.
Herrens Marki võililleekstrakt on ainulaadne, kuna selle rafineerimiseks on kasutatud piimhappega fermenteerimist. Toode sisaldab kõige olulisemaid piimhappebaktereid terve ja tasakaalus organismi ning üldise heaolu jaoks. Mitmetoimelisel tootel on palju tuntud tervistavaid omadusi – tegemist on kergestiseeditava ja lihtsa toidulisandiga. Toote mõju on tõendatud tervistava toimega ning nende kvaliteet on kontrollitud Taani toiduohutusamet poolt.

Võililleekstrakti kasulikud omadused

• Mõrumaitselised toimeained on puhastava mõjuga ning kasulikud maksale ja sapipõiele
• Tugevdab maksa ning selle kaudu kogu seedesüsteemi
• Suurendab sapi sekretsiooni. NB! Seetõttu kasutada ettevaatusega, kui on esinenud sapikive või sapiteede ahenemist
• Diureetikum. Sisaldab kaaliumi, mis kompenseerib diureetilise toimega kaasnevat kaaliumikadu
• Looduslikud piimhappebakterid tasakaalustavad soolestiku mikrofloorat 
• Inuliin soolestiku mikrofloorat toitvat süsivesikut
• Võilillejuurtes on rohkesti polüsahhariide, mis soodustavad soolestiku mikrofloora kasvu
• Paljud kogevad positiivset mõju lihasskeletile
• Stabiliseerib veresuhkru taset
• Ennetab kõhukinnisust

Punase ristiku ekstrakt – leevendus menopausi vaevustele

Jätkamaks tööd ravimtaimedel põhinevate toidulisanditega, valiti Herrens Marki ja fütoterapeudi Rikka Goerlichiga koostöö tulemusena välja punane ristik. Herrens Mark on tähelepanu alla võtnud punases ristikus rohkesti leiduvad fütoöstrogeenid ehk isoflavoonid. Isoflavoonidel on östrogeenile sarnane struktuur ning seetõttu aitavad need menopausi ajal ja selle järel östrogeenitaset tasakaalustada. Piimhappega kääritamine tagab glükoosi eraldumise isoflavoonidest, mis omakorda võimaldab tõhusamat omastamist. Herrens Marki punase ristiku ekstrakt on ainulaadne ning seda ei saa teiste punase ristiku toodetega võrrelda ennekõike tootele lisandväärtust andva fermenteerimise poolest. Punase ristiku ekstrakti toodetakse piimhappega fermentimise protsessi abil kolmel põhjusel: et tagada toote säilivus ning luua tervislik ja tõhus toode. Põhiliselt aitab toode anda menopausi läbivatele naistele parema enesetunde.


Herrens Marki punase ristiku ekstrakt koosneb üheksakümne protsendi ulatuses fütoöstrogeenidest, biohaniin A-st ja formononetiinist. Ülejäänud 10% moodustavad daidseiin ja genisteiin. Isoflavoonid kinnituvad kehas, eriti peen- ja jämesooles, kopsudes,neerudes ja luudes leiduvate ER-beeta östrogeeniretseptorite külge. Tavaliselt on sellised isoflavoonid glükoosiga seotud, mistõttu suurem osa neist läheb seedeprotsessis kaotsi. Piimhappebakterid aga lõhustavad glükoosi, nii et isoflavoonid saavad imenduda otse seedekulgla limaskestade kaudu ning jaotuda vereringe kaudu kogu organismis.

Teaduslikud uuringud

2012. aastal testiti punase ristiku ekstrakti ulatuslikus uuringus koostöös Aarhusi Ülikooli haigla ja Vendsysseli haiglaga. Uuringut juhtis kaasprofessor Per Bendix Jeppesen (PhD) koos ärijuhtimise professori Max Lambertiga. Uuringus osales 62 menopausi läbivat naist, kellest 32-le manustati punase ristiku ekstrakti ning 30-le platseebot. 12-nädalase uuringu käigus testiti naiste higistamistaset ning luutihedust.
Higistamistaseme mõõtmistulemused näitasid, et ristikuekstrakti saanud naiste higisekretsioon oli 30% väiksem kui platseebot manustanud grupil. Täpsemalt vähenesid kuumahood 28% ja higistamine 32%. Sekreete mõõtis väikest kella meenutav higimonitor. Lisaks ilmnesid uuringu käigus väga olulised tulemused selgroo luutiheduse säilimise vallas. Max Lambert avaldas uuringu tulemused Taime- ja Loodustoodete Meditsiinilise Uurimise Ühingu iga-aastasel rahvusvahelisel konverentsil 2014. aastal Portugalis Guimaráesis.

Punase ristiku ekstrakti kasulikud omadused:

• Teaduslikult tõestatud kuumahoogi vähendav toime
• Tugevdab kuiva või õhukest vaginaalset limaskesta
• Puhastab verd
• Piimhappega fermentimine muudab kergestiseeditavaks
• Lihtne kasutada – ainult kaks korda päevas
• Sisaldab salvei, piparmündi, sidrunmelissi ja võilille ekstrakte


2014. aasta tervisetoidutoode Taanis

2014. aastal sai Herrens Marki punase ristiku ekstrakt ka avaliku tunnustuse osaliseks, nimelt valis Taani suurim tervisetoitudele spetsialiseerunud turustaja Helsam ekstraktile oma tunnustuse ja diplomi, nimetades Herrens Marki punase ristiku ekstrakti 2014. aasta tervisetoiduaineks. Pildil on Michael Mohr võtmas vastu Helsami poolt antud diplomit.

Herrens Marki võilille- ja punase ristiku ekstraktid on pakitud 1 L hügieenilistesse kottidesse, mida omakorda ümbritseb kasutajasõbralik karp. Ekstraktid ei lagune ega oksüdeeru kasutamise ajal.
Toodete hinnad Biomarketis 26.90 EUR

Fotod: tootja, Pixabay
LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid