/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
11 märts
2014

Aedviljavalik laienes: maapirnist ja paksoist juurpeterselli ja fenkolini

Tervislik ja puhas toit aitab muuta elu tervemaks ja rõõmsamaks. Sellepärast jõuab igal nädalal Biomarketitesse uus kogus värskeid mahedalt kasvatatud aedvilju. Oleme oma puu- ja köögiviljavalikut pidevalt täiendanud ning täna lisanduvad Biomarketite värske toidu riiulitele jälle mitmed uued viljad.
Valikusse lisanduvad kurk ja tomat, brokoli ehk spargelkapsas ja maapirn, juurpetersell ja fenkol ehk apteegitill, seller ja paksoi, lillkapsas ja Hiina kapsas, pruunid ja valged šampinjonid ning maitsetaimede riiulile sidrunhein. Puuviljadest pakume nüüd ka kiivit, avokaadot ja granaatõuna. Tallinna Biomarketitesse jõuavad uued viljad täna, Tartu Biomarketisse lähipäevil. 

Paksoi ehk Hiina lehtnaetis (alumisel fotol) on üks levinumaid köögivilju Aasias. Toiduks tarvitatakse nii paksoi varsi kui lehti. Varsi tarvitatakse sarnaselt spargli ning lehti spinatiga. Paksoi sobib näiteks värskeks salatiks, samuti kuumadesse roogadesse ehk paksoid võib praadida, hautada ja vokkida.


Fenkol ehk apteegitill (paremal fotol) on tüüpiline Itaalia köögivili.
Seda tarvitatakse toorelt salatite valmistamiseks ning fenkol sobib hästi ka puuviljadega. See on hea lisand liha- ja kalaroogadele, kastmete ja võiete juurde.

Maapirni, mille kohta öeldakse ka topinambur (alumisel fotol), mugulaid süüakse toorelt ning kasutatakse salatites. Maapirni võib ka keeta, aurutada, küpsetada või vokkida.


Saksamaal ja Prantsusmaal levinud juurpeterselli ehk petersellijuurt (paremal fotol) kasutatakse nagu teisi juurköögivilju, näiteks supis, eriti hästi sobib ja maitseb see koos see linnulihaga.

Sidrunhein (alumisel fotol) on üks põhilisi maitsetaimi Tai köögis. Sidrunheina värsked noored lehed sobivad maitseks salatisse ning jämedad varred tükeldatult ühepajatoitu, vokiroogadesse ja kala juurde. Sidrunhein annab kastmetele ja suppidele hea ja huvitava maitsenüansi. Sidrunheinast valmib ka imelise maitsega värskendav tee, mis on hea nii soojalt kui jahutatuna.


Endiselt ootavad teid Biomarketites veel mahedad pirnid ja apelsinid, banaanid, sidrunid ja greibid, samuti paprika ja ingver. Ainulaadse tootena Eestis pakume ka värsket kurkumit ehk kollajuurt.

Mahedalt kasvatatud puu- ja köögiviljad ning maitsetaimed on puhtad – nende kasvatamisel ei ole kasutatud kunstlikke taimekaitsevahendeid ega väetisi.
Fotod: Biomarket
LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid